
Chrupiące warzywa w posypce gorczycowej przypominają nieco krążki cebulowe lub frytki, ale są o wiele zdrowsze. Z dodatkiem kopru, sproszkowanego kminu, rozmarynu, kolendry, nasion gorczycy – z ulubionymi pieczonymi warzywami. W sam raz na zdrową przekąskę lub kiedy tylko masz ochotę.
Czas przygotowania: 1 godzina
Z podanej ilości przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
2 łyżki grubo zmielonych nasion gorczycy
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki płatków wielozbożowych
1 łyżeczka soli
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonego kminu
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
1 duży słodki ziemniak pokrojony na półkrążki
1 duży czerwony ziemniak pokrojony na półkrążki
1 por pocięty na kawałki
1 mała czerwona cebula pokrojona na cienkie plastry
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W średniej misce wymieszaj gorczycę, czosnek i olej. Odstaw na bok.
Płatki wsyp do blendera lub miksera. Miksuj do uzyskania gruboziarnistej mączki. Przesyp ją do średniej miski. Dodaj sól, nasiona kopru, kmin, koperek, rozmaryn i kolendrę. Starannie wymieszaj. Odstaw na bok.
Do mieszanki z gorczycą dodaj bulw kopru, słodkiego ziemniaka, czerwonego ziemniaka, pora i cebulę. Starannie obtocz warzywa w mieszance, a następnie przesyp je do miski z mączką i obtocz w niej. Ułóż jedną warstwę warzyw na dużej blaszce do pieczenia. Piecz ok. 45 minut lub do chwili, gdy warzywa się zrumienią.
Rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.