Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • zdrowa dieta
  • przepisy ajurwedyjskie
  • dania bezglutenowe
dieta wegańska
Chrupiące warzywa w panierce gorczycowej

Chrupiące warzywa w posypce gorczycowej przypominają nieco krążki cebulowe lub frytki, ale są o wiele zdrowsze. Z dodatkiem kopru, sproszkowanego kminu, rozmarynu, kolendry, nasion gorczycy – z ulubionymi pieczonymi warzywami. W sam raz na zdrową przekąskę lub kiedy tylko masz ochotę.

Czas przygotowania: 1 godzina

Z podanej ilości przygotujesz 4-6 porcji potrawy.

Składniki:

2 łyżki grubo zmielonych nasion gorczycy

4 drobno pokrojone ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki płatków wielozbożowych

1 łyżeczka soli

1 łyżka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka suszonego kminu

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry

1 duży słodki ziemniak pokrojony na półkrążki

1 duży czerwony ziemniak pokrojony na półkrążki

1 por pocięty na kawałki

1 mała czerwona cebula pokrojona na cienkie plastry

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W średniej misce wymieszaj gorczycę, czosnek i olej. Odstaw na bok.

Płatki wsyp do blendera lub miksera. Miksuj do uzyskania gruboziarnistej mączki. Przesyp ją do średniej miski. Dodaj sól, nasiona kopru, kmin, koperek, rozmaryn i kolendrę. Starannie wymieszaj. Odstaw na bok.

Do mieszanki z gorczycą dodaj bulw kopru, słodkiego ziemniaka, czerwonego ziemniaka, pora i cebulę. Starannie obtocz warzywa w mieszance, a następnie przesyp je do miski z mączką i obtocz w niej. Ułóż jedną warstwę warzyw na dużej blaszce do pieczenia. Piecz ok. 45 minut lub do chwili, gdy warzywa się zrumienią.

 

Rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

Przeczytaj także:

Zupa z białej rzodkwi 

Ajurwedyjskie frytki domowe

Pieczone buraczki z kolendrą

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl