
Polecamy smakowitą, rozgrzewającą zupę z soczewicy, która doskonale nadaje się na pierwsze danie obiadowe lub na lekki lunch. Zupa jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego.
Czas przygotowania: w szybkowarze 30 minut
bez szybkowaru 2 godziny
0 wata, + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 5-6 porcji zupy.
Składniki:
1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy
6 szklanek wody
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/4 pokrojonej zielonej papryczki (według uznania, można pominąć)
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki zmielonej kolendry
3 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki słodu jęczmiennego
1 łyżka świeżego, pokrojonego korzenia imbiru
Przygotowanie:
Umyj soczewicę. Ugotuj ją w szybkowarze z 3 szklankami wody, aż zmięknie (około 10 minut). Jeśli nie masz szybkowaru, namocz soczewicę na godzinę, odlej wodę i gotuj w 4 szklankach wody przez około 30 minut.
W małym rondelku rozgrzej olej i nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj kurkumę. Połącz przyprawy z ugotowaną soczewicą w szybkowarze lub dużym garnku. Dodaj 3 szklanki wody i pozostałe składniki. Gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.
Osoby o doszy pitta mogą przystroić zupę posiekanymi liśćmi kolendry, by w pewnym stopniu złagodzić zaburzenia jelitowe.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.