
Inna nazwa komosy to kasza quinoa. Jest bezglutenowa. Zaskarbiła sobie sympatię wielu osób dbających o zdrowie tym, że szybko się gotuje, zawiera mnóstwo białka, jest pełna składników odżywczych i ma właściwości oczyszczające. Po ugotowaniu jest lekka i puszysta – znakomita jako dodatek do letniej sałatki.
Czas przygotowania: 45 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji sałatki.
Komosa
1 szklanka komosy
2 szklanki wody
1 łyżeczka nasion kminu
2 łyżeczki sproszkowanego kminu
1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka soli
Sos
skórka z 2 limonek
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonek
sok z 1/2 pomarańczy
4 drobno pokrojone zielone cebulki
5 cm świeżego imbiru (lub sproszkowanego) – obranego i drobno pokrojonego
1 mała papryka jalapeno, oczyszczona z pestek i drobno pokrojona (pominąć dla osób pitta)
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu ze śliwek lub octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
Dodatki (do wyboru, jakie lubisz)
6 suszonych, drobno pokrojonych moreli
1/4 szklanki niesłodzonej, suszonej żurawiny lub rodzynek
3 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru lub porzeczek
1/2 szklanki wiórków kokosowych lub surowych orzeszków piniowych
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1/8 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
1 szklanka posiekanych świeżych łodyżek koperku, kolendry lub bazylii
Przygotowanie:
Aby przyrządzić komosę według tego przepisu, wsyp ją na sitko o bardzo drobnych oczkach. Kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą i odsącz. Dzięki temu pozbędziesz się występujących naturalnie saponin – sterydów roślinnych, które tworzą na powierzchni komosy powłokę ochronną.
Zagotuj komosę w wodzie, w dużym rondlu i na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Dodaj nasiona kminu, sproszkowany kmin, kurkumę i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do chwili, gdy komosa napęcznieje, a kiełki oddzielą się i zwiną wokół ziarna. Zestaw z ognia i przykryj. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia.
Aby przygotować sos, ubij trzepaczką wszystkie jego składniki w dużej misce. W osobnej misce połącz wszystkie dodatki.
Przełóż wystudzoną komosę do miski z sosem. Mieszając, połącz z dodatkami.
Wskazówki: Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej wilgotne, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Morele, żurawinę i migdały możesz zastąpić dowolnymi składnikami – pokrojonym suszonym ananasem, śliwkami suszonymi, gruszkami, orzechami włoskimi, nasionami sezamu, nasionami chia.
Przeczytaj także:
Pieczony tempeh - pożywne źródło białka
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.