
Polecamy znakomity, aromatyczny pudding z migdałami. Ma konsystencję gęstego budyniu – jest słodki, podawany na ciepło i bardzo pożywny. Z dodatkiem migdałów, mielonego kardamonu, ze szczyptą szafranu i pistacjami – to deser, któremu trudno się oprzeć. Możesz dodać odrobiną wanilii. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.
Składniki:
1 szczypta szafranu
1 łyżka mleka
1/2 szklanki ghee
1 szklanka mąki kukurydzianej
8 szklanek mleka
1 czubata łyżka płatków migdałowych
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka orzechów nerkowca lub pistacji (opcjonalnie)
1 szklanka (albo dowolna ilość, do smaku) surowego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce mleka na około 10 minut, do czasu uzyskania żółtej barwy. Rozgrzej rondelek na średnim ogniu i dodaj ghee. Mieszając, dodaj mąkę kukurydzianą i podsmażaj, dopóki się nie zarumieni i nie nabierze aromatu.
Wlej do mąki mleko i szafran, mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Następnie dodaj migdały, orzechy nerkowca lub pistacje, kardamon i cukier. Doprowadź do wrzenia, często mieszając, aby potrawa się nie przypaliła. Ciągle mieszając, gotuj przez 2 minuty.
Podawaj na ciepło.
Kardamon, masło ghee, surowy cukier trzcinowy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Deser z daktyli na dobry nastrój
Naleśniki z makiem i pomarańczą
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.