Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • joga
  • zdrowe odżywianie
  • dieta ajurwedyjska
dieta ajurwedyjska
Odżywianie w praktyce jogi

Dieta dla osób praktykujących jogę powinna zapewniać siły witalne oraz harmonizować ciało i umysł. Jakie produkty są zalecane dla joginów? Jakich pokarmów lepiej unikać? Czy wiesz, jakie znaczenie dla zdrowia ma atmosfera podczas jedzenia?

 

Produkty wskazane w praktyce jogi

- owoce wszelkiego typu, zwłaszcza słodkie, świeże i spożywane w całości

- wszystkie warzywa, z wyjątkiem nadmiernej ilości cebuli i czosnku

- produkty pełnoziarniste każdego rodzaju, zwłaszcza ryż, kasza i owies

- fasola spożywana z umiarem, z wyjątkiem zbyt ciężkostrawnych jej odmian, takich jak fasolka adzuki czy czarna soczewica

- orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy kokosowe, orzechy włoskie, orzechy pekan i sezam, pod warunkiem że nie są zbyt słone lub mocne prażone

- dobrej jakości tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak olej sezamowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, a także masło i ghee (masło klarowane)

- produkty nabiałowe pochodzące od właściwie traktowanych krów, zwłaszcza mleko, ghee, jogurt oraz ser biały

- cukry naturalne, takie jak cukier nierafinowany, miód, syrop klonowy oraz melasa

- słodkie przyprawy, na przykład: imbir, cynamon, kardamon, koper, kmin, kolendra, kurkuma, mięta, bazylia, kozieradka

- herbatki ziołowe, woda naturalna, sok owocowe, woda z cytryną lub limonką

- pożywienie przygotowane w atmosferze miłości, spokoju i świadomości

 

Produkty niewskazane w praktyce jogi

- mięso lub ryby wszelkiego rodzaju

- produkty sztuczne, przetwarzane, fast food oraz mrożonki

- jedzenie konserwowane, z wyjątkiem naturalnie konserwowanych owoców oraz pomidorów

- tłuszcze niskiej jakości, tłuszcze zwierzęce, margaryna, oleje i tłuszcze utwardzane

- produkty nabiałowe z ferm, w których produkcja odbywa się na skalę masową

- czosnek, cebula oraz potrawy zbyt mocno przyprawione

- wszelkie potrawy smażone

- biały cukier i biała mąka

- sztuczne słodziki i sztuczne przyprawy, sztuczne dosładzane napoje

- przegotowane, stare, nieświeże i odgrzewane potrawy

 - alkohol, tytoń i inne substancje pobudzające

- potrawy przygotowywane z kuchence mikrofalowej

- jedzenie spożywane z pośpiechem, przy komputerze lub w atmosferze złości i niepokoju

 

 

 

 

Przeczytaj także:

Dieta praniczna w praktyce jogi 

Podstawy jogi dla doszy wata 

Podstawy jogi dla doszy pitta

 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Joga i ajurweda. Samouzdrawianie i samourzeczywistnienie. David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl