Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zioła ajurwedyjskie
  • herbaty ekologiczne
  • ajurweda Kraków
  • dosza wata
dosza wata
Odżywcze napoje dla doszy wata

Napoje dla doszy wata powinny mieć działanie łagodnie rozgrzewające, uspokajające i nawilżające. Jakie napoje przywracają równowagę u doszy wata? Sok warzywny, unikalne receptury herbat, które możesz samodzielnie przygotować, odpowiednio skomponowane mieszanki ziół.

Podany poniżej przepis na sok warzywny jest bardzo wskazany dla osób typu wata:

Marchew – 33 %, oraz: seler, pietruszka, rzeżucha, korzeń buraka, botwinka, korzeń imbiru. Zmiksuj wszystkie składniki i napój jest gotowy do spożycia. W tym przepisie można zrezygnować z rzeżuchy i botwiny, a zamiast tego dodać cukinię.

Soki owocowe wskazane dla doszy wata

Sok „Łagodne orzeźwienie”

Sok grejpfrutowy 120 ml, sok cytrynowy 60 ml, truskawki 1/2 szklanki (pokrojone w plasterki), woda 60 ml. Miksuj wszystkie składniki razem przez 30-45 sekund.

Sok „Wzmocnienie”

Sok z papai 60 ml, sok ananasowy 60 ml, sok z limonki 60 ml, woda 60 ml. Miksuj wszystkie składniki razem przez 30-45 sekund.

Sok „Kolorowy zawrót głowy”

Melon miodowy (szklanka, pokrojony w kostkę), truskawki (1/2 szklanki), sok z limonki 60 ml, woda 90 ml. Wyciśnij sok z melona i truskawek, dodaj pozostałe składniki i miksuj przez 30-45 sekund.

Herbaty ziołowe

Herbaty ziołowe zawierające składniki o działaniu rozgrzewającym, uspokajającym i nawilżającym skutecznie usuwają toksyny oraz przywracają równowagę u doszy wata. Oto receptury herbat doskonałych dla wata:

Herbata uspokajająca

Dwie części ashwagandhy, dwie części nasion kminu, jedna część świeżo utartego kłącza imbiru, pół części sproszkowanego cynamonu.

Herbata oczyszczająca

Dwie części nasion kopru włoskiego, jedna część nasion kolendry, jedna część amalaki.

Herbata rozgrzewająca

Dwie części świeżo utartego kłącza imbiru, jedna część kardamonu i cynamonu, pół części goździków i gałki muszkatołowej. Gotuj krótko ze szklanką mleka sojowego, przecedź i wypij.

 

Zioła odpowiednie dla doszy wata oraz gotowe mieszanki w postaci herbat znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Cynamon i kardamon

Ziołowe herbatki lecznicze

Chai masala - czyli indyjska herbata z mlekiem

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl