
Napoje dla doszy wata powinny mieć działanie łagodnie rozgrzewające, uspokajające i nawilżające. Jakie napoje przywracają równowagę u doszy wata? Sok warzywny, unikalne receptury herbat, które możesz samodzielnie przygotować, odpowiednio skomponowane mieszanki ziół.
Podany poniżej przepis na sok warzywny jest bardzo wskazany dla osób typu wata:
Marchew – 33 %, oraz: seler, pietruszka, rzeżucha, korzeń buraka, botwinka, korzeń imbiru. Zmiksuj wszystkie składniki i napój jest gotowy do spożycia. W tym przepisie można zrezygnować z rzeżuchy i botwiny, a zamiast tego dodać cukinię.
Soki owocowe wskazane dla doszy wata
Sok „Łagodne orzeźwienie”
Sok grejpfrutowy 120 ml, sok cytrynowy 60 ml, truskawki 1/2 szklanki (pokrojone w plasterki), woda 60 ml. Miksuj wszystkie składniki razem przez 30-45 sekund.
Sok „Wzmocnienie”
Sok z papai 60 ml, sok ananasowy 60 ml, sok z limonki 60 ml, woda 60 ml. Miksuj wszystkie składniki razem przez 30-45 sekund.
Sok „Kolorowy zawrót głowy”
Melon miodowy (szklanka, pokrojony w kostkę), truskawki (1/2 szklanki), sok z limonki 60 ml, woda 90 ml. Wyciśnij sok z melona i truskawek, dodaj pozostałe składniki i miksuj przez 30-45 sekund.
Herbaty ziołowe
Herbaty ziołowe zawierające składniki o działaniu rozgrzewającym, uspokajającym i nawilżającym skutecznie usuwają toksyny oraz przywracają równowagę u doszy wata. Oto receptury herbat doskonałych dla wata:
Herbata uspokajająca
Dwie części ashwagandhy, dwie części nasion kminu, jedna część świeżo utartego kłącza imbiru, pół części sproszkowanego cynamonu.
Herbata oczyszczająca
Dwie części nasion kopru włoskiego, jedna część nasion kolendry, jedna część amalaki.
Herbata rozgrzewająca
Dwie części świeżo utartego kłącza imbiru, jedna część kardamonu i cynamonu, pół części goździków i gałki muszkatołowej. Gotuj krótko ze szklanką mleka sojowego, przecedź i wypij.
Przeczytaj także:
Chai masala - czyli indyjska herbata z mlekiem
Opracowanie na podstawie: