Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • żywność ekologiczna
  • ajurweda Kraków
  • produkty naturalne
  • dieta bezglutenowa
dieta bez glutenu
Nietolerancja pokarmowa – alergia na żywność

Coraz częściej dotykają nas różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Cierpimy po spożyciu mleka czy pszenicy. Nasze organizmy nie tolerują laktozy, glutenu i innych produktów. Dlaczego nie trawimy niektórych pokarmów? Jak sobie radzić?

Warto wiedzieć, że alergie pokarmowe dotykają organizm nadwrażliwy. Osoby typu wata i pitta o wiele częściej cierpią na alergie niż osoby typu kapha.

Alergie oraz reakcje uczuleniowe przyjmują wiele różnych odmian. Niektóre występują tylko wtedy, kiedy kontakt z alergenem jest częsty, inne ujawniają się za każdym razem, gdy spożywamy dany produkt.

Jeszcze przed porodem, matka przekazuje płodowi swoją odporność w postaci przeciwciał przez łożysko. Jeśli w jej organizmie jest wiele toksyn, może przekazywać dziecku zbyt wiele przeciwciał, a nawet antygeny krążące w jej krwi. Reakcje odpornościowe mogą wówczas wystąpić w organizmie dziecka jeszcze przed jego narodzinami. Mogą ujawnić się u dziecka również po porodzie.

Mleko matki zapewnia dziecku także bierną odporność – chyba że matka spożywa pokarmy alergizujące, a wówczas toksyny przedostają się do jej mleka i w rezultacie osłabia to odporność dziecka.

Na alergie pokarmowe wpływ mają toksyny w pożywieniu, toksyny powstałe podczas procesów metabolicznych oraz niewłaściwie strawione tłuszcze, skrobia i białka. Kiedy ciało wchłonie je i poprzez układ krążenia rozprowadzi po całym organizmie, to wewnętrzne zanieczyszczenia zaburzą równowagę wszędzie tam, gdzie dotrą.

Gdy jesteśmy uczuleni na jakiś produkt, wówczas każdy kęs niewłaściwie strawionego produktu, który przedostaje się do twojego ciała, staje się toksyną.

Nieustanna obecność toksyn w ciele prowadzi do choroby, w której układ odpornościowy ulega załamaniu. Dosze, które najczęściej są związane z alergią, to wata i pitta, ponieważ to ich wzajemna intensywność sprawia, że organizm staje się nadwrażliwy.

O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

W przypadku ciężkich nietolerancji pokarmowych warto zwrócić uwagę na głęboko stłumione emocje, które mogą nasilić reakcje alergiczne.

Tak jak toksyny powstają w organizmie na skutek niewłaściwego trawienia pokarmów  i mogą one wpływać na nasze samopoczucie emocjonalne, podobnie zaburzenia emocjonalne mogą osłabiać proces trawienia i przyczyniać się do powstania toksyn fizycznych, co wywołuje reakcje immunologiczne.

W takiej sytuacji potrzebne jest fizyczne oczyszczenie organizmu. O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

 

 

Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu, wypróbuj nasze mąki, które nie uczulają. Mąka z ciecierzycy, mąka z sorgo, mąka z kasztanów – do nabycia w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Jak oczyścić organizm z toksyn

Suplementy, witaminy, minerały

Jak usprawnić pracę jelit 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Prakriti.Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2013.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl