Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda zioła
  • medycyna naturalna
  • suplementy diety
  • zdrowa dieta
ajurweda Kraków
Jak usprawnić pracę jelit

Według ajurwedy kluczem do zdrowia jest właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. Zdrowe jelita to także większa odporność organizmu. Jak zadbać o prawidłową pracę jelit? Jakie produkty wprowadzić do swojej diety, a z czego zrezygnować?

Badania potwierdzają, że produkty mało przetworzone, o niskiej zawartości tłuszczu, wysokobłonnikowe, przyczyniają się do utrzymania jelita w dobrym stanie oraz sprawiają, że jest ono mnie podatne na raka.

Taka dietetyczna dyscyplina pozwala utrzymać czystość jelita grubego i nie przeciążać go zbyt dużą ilością śluzu oraz nieprzyjaznych bakterii (te dwa czynniki nawzajem stymulują się).

Jelito grube jest przede wszystkim odpowiedzialne za ponowne wchłanianie płynów i elektrolitów oraz pozbywanie się nieczystości. Kiedy dosza wata znajduje się w równowadze, wydalanie przebiega łagodnie, kiedy natomiast jest zaburzone, występują biegunka, zaparcia, gazy lub/i suchy stolec.

Pokarmy, których powinniśmy unikać, jeśli chcemy usprawnić działanie naszych jelit, to: wołowina, wieprzowina, potrawy smażone, lody i kwaśna śmietana, produkty pszenne, biały cukier i wszystkie produkty zawierające go, jedzenie „śmieciowe” i fast food, a także wszystkie kwaśne lub słone produkty.

Nadużywanie pokarmów lub ostrych i rozgrzewających ziół, takich jak na przykład czosnek, zbyt duży wysiłek fizyczny oraz tłumienie emocji mogą zaburzyć proces oczyszczania, podobnie jak niewłaściwe łączenie pokarmów lub nadużywanie alkoholu czy kofeiny.

Przyjmuj błonnik (na przykład otręby), który sprawia, że organizm w bardziej zrównoważony sposób reaguje na smak słodki. Błonnik zawarty w pełnych zbożach, np. w pełnoziarnistym ryżu, przyśpiesza trawienie i skutecznie czyści jelita. Picie ciepłej wody i ciepłych herbatek ziołowych pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Jeszcze lepsza jest ciepła woda z miodem i sokiem cytrynowym oraz ze szczyptą czarnego pieprzu.

Jeśli chciałbyś oczyścić jelita, to być może wskazane jest przyjmowanie w tym czasie ajurwedyjskich suplementów ziołowych, aby mieć pewność, że organizmowi nie zabraknie żadnych składników odżywczych.

Triphala to ajurwedyjskie panaceum na zdrowe jelita. Dzięki temu, że triphala stopniowo i łagodnie oczyszcza oraz odmładza układ trawienny, sprawia także, że tkanki są lepiej odżywione. Triphala – co dosłownie oznacza „trzy owoce” – składa się z trzech wyjątkowych ziół: amalaki, haritaki i bibhitaki.

Triphala usuwa toksyny z tkanek ciała oraz powoduje, że dosze, które opuściły właściwe dla siebie miejsca – czyli żołądek, jelito cienkie i okrężnicę – wracają do swojej siedziby. Triphala wzmacnia perystaltykę jelit, efektywnie oczyszcza jelito grube oraz skutecznie znosi zaparcia. Wspomaga trawienie, pomaga przy wzdęciach i kurczowych bólach jelit. Dzięki uregulowaniu pracy jelit przyczynia się także do ogólnego wzrostu odporności i wzmocnienia całego organizmu.

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie. Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl