Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • zdrowa dieta
  • ajurweda przepisy
kuchnia ajurwedyjska
Fasola w stylu indyjskim

To delikatne danie przywołuje wspomnienia południowych Indii. Potrawa pasuje do ryżu lub do warzywnego curry. Pyszna z mieszanką przypraw: sezamu, kurkumy, imbiru, gorczycy.

Czas przygotowania: w szybkowarze 1 godzina oraz 1 godzina na namoczenie

bez szybkowaru 1 godzina i 15 minut oraz 3 godziny na namoczenie

+ wata, – pitta, 0 kapha

Składniki:

1,5 szklanki fasoli „jasiek”

7,5–10 szklanek wody

2 łyżki oleju słonecznikowego (dla pitta i kapha 1 łyżka, według uznania)

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1 łyżka nasion sezamu

1/2 łyżeczki kurkumy

2 łyżki słodu jęczmiennego lub syropu z ryżu brązowego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka soli morskiej

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka świeżego startego imbiru

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Namocz fasolę w szybkowarze bez przykrycia przez 1 godzinę. Odcedź ją i dolej 7,5 szklanek świeżej wody, przykryj i doprowadź do wrzenia, gotuj pod ciśnieniem. Gotuj na średnim ogniu, aż fasola zmięknie, około 25 minut.

Jeśli nie masz szybkowaru, namocz fasolę przez 3 godziny. Odlej wodę i dodaj 10 szklanek świeżej wody, zagotuj, zmniejsz ogień, a następnie gotuj pod przykryciem, aż zmięknie (około 45–50 minut).

Kiedy fasola będzie ugotowana, rozgrzej olej w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dosyp nasiona sezamu i kurkumę. Dodaj mieszankę przypraw do ugotowanej fasoli. Dołóż pozostałe składniki i zamieszaj. Gotuj kolejne 15–20 minut na średnim ogniu bez przykrycia. Fasola zgęstnieje.

Przed podaniem ozdób danie świeżymi liśćmi kolendry. Smacznego!

Uwagi: Jeśli na bazie tego przepisu chcesz przyrządzić danie dla wszystkich trzech dosz, dodaj tofu w ostatnich 15–20 minutach gotowania. Wystarczy 500 g tofu (pokrojonego na 8 dużych kawałków) dodane do pozostałych składników. Osoby wata mogą zjeść pikantne tofu, a kapha fasolę. Pitta może wybrać jedną z tych możliwości.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl