
To delikatne danie przywołuje wspomnienia południowych Indii. Potrawa pasuje do ryżu lub do warzywnego curry. Pyszna z mieszanką przypraw: sezamu, kurkumy, imbiru, gorczycy.
Czas przygotowania: w szybkowarze 1 godzina oraz 1 godzina na namoczenie
bez szybkowaru 1 godzina i 15 minut oraz 3 godziny na namoczenie
+ wata, – pitta, 0 kapha
Składniki:
1,5 szklanki fasoli „jasiek”
7,5–10 szklanek wody
2 łyżki oleju słonecznikowego (dla pitta i kapha 1 łyżka, według uznania)
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżka nasion sezamu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki słodu jęczmiennego lub syropu z ryżu brązowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Namocz fasolę w szybkowarze bez przykrycia przez 1 godzinę. Odcedź ją i dolej 7,5 szklanek świeżej wody, przykryj i doprowadź do wrzenia, gotuj pod ciśnieniem. Gotuj na średnim ogniu, aż fasola zmięknie, około 25 minut.
Jeśli nie masz szybkowaru, namocz fasolę przez 3 godziny. Odlej wodę i dodaj 10 szklanek świeżej wody, zagotuj, zmniejsz ogień, a następnie gotuj pod przykryciem, aż zmięknie (około 45–50 minut).
Kiedy fasola będzie ugotowana, rozgrzej olej w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dosyp nasiona sezamu i kurkumę. Dodaj mieszankę przypraw do ugotowanej fasoli. Dołóż pozostałe składniki i zamieszaj. Gotuj kolejne 15–20 minut na średnim ogniu bez przykrycia. Fasola zgęstnieje.
Przed podaniem ozdób danie świeżymi liśćmi kolendry. Smacznego!
Uwagi: Jeśli na bazie tego przepisu chcesz przyrządzić danie dla wszystkich trzech dosz, dodaj tofu w ostatnich 15–20 minutach gotowania. Wystarczy 500 g tofu (pokrojonego na 8 dużych kawałków) dodane do pozostałych składników. Osoby wata mogą zjeść pikantne tofu, a kapha fasolę. Pitta może wybrać jedną z tych możliwości.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.