Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegetariańskie
  • zdrowa dieta
  • babeczki owsiane
przepisy ajurwedyjskie
Babeczki owsiane

Polecamy wyśmienite babeczki z dodatkiem suszonych fig, rodzynek, płatków migdałowych i musu jabłkowego. O korzennym zapachu przypraw: cynamonu, goździków i imbiru znakomicie smakują w towarzystwie filiżanki herbaty. Jak osłodzić sobie długie wieczory? Sprawdź.

 

Czas przygotowania: 45–50 minut

+ wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 12 babeczek.

Składniki:

4 szklanki płatków owsianych (lub 2 szklanki otrębów owsianych)

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków

1/8 łyżeczki suszonego imbiru

2 szklanki mleka koziego

1/2 szklanki suszonych fig lub niesłodzonego musu jabłkowego

1/2 szklanki rodzynek

1/4 szklanki ghee lub oleju słonecznikowego

1 jajko (lub 2 białka, jeśli chcesz uniknąć cholesterolu)

1/2 szklanki nasion słonecznika lub płatków migdałowych (według uznania)

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220° i nasmaruj tłuszczem foremki do muffinek. Jeśli używasz płatków owsianych, zmiel je na sucho w mikserze, by nadać im konsystencję proszku, tak jak w przypadku otrębów. Objętość płatków owsianych zmniejszy się z około 4 do 2 szklanek.

Wymieszaj w dużej misce otręby lub płatki z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawami i nasionami słonecznika lub płatkami migdałowymi. W małym garnku zagotuj mleko kozie. Wlej mleko do miksera i dodaj wszystkie mokre składniki oprócz rodzynek. Miksuj, aż figi dobrze połączą się z jajkiem. Dodaj masę do suchych składników i szybko wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby muffinki były miękkie i puszyste).

Dodaj rodzynki. Nałóż ciasto do foremek, wypełniając je masą w 2/3 lub 3/4. Piecz w temperaturze 220° przez 20–25 minut (sprawdź nożem włożonym w środek ciastka, czy muffinki są gotowe).

Uwagi: Ciastka są wyśmienite z dodatkiem ghee i gorącej herbaty. Pitta mogą zastąpić mleko kozie mlekiem sojowym lub krowim. Niemniej jednak cierpki smak koziego mleka wpływa korzystnie zarówno na pitta, jak i kapha.

Warianty: Możesz zamienić otręby owsiane na 2 szklanki płatków owsianych i 1 szklankę mąki razowej. Zmiel płatki owsiane tak jak wyżej. Użyj mleka krowiego zamiast koziego i dodaj 1/2 szklanki substancji słodzącej – syropu klonowego, syropu ryżowego lub cukru trzcinowego zamiast fig i musu jabłkowego.

Smacznego!

 

Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Chlebek dyniowy 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl