
Polecamy wyśmienite babeczki z dodatkiem suszonych fig, rodzynek, płatków migdałowych i musu jabłkowego. O korzennym zapachu przypraw: cynamonu, goździków i imbiru znakomicie smakują w towarzystwie filiżanki herbaty. Jak osłodzić sobie długie wieczory? Sprawdź.
Czas przygotowania: 45–50 minut
+ wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 12 babeczek.
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych (lub 2 szklanki otrębów owsianych)
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków
1/8 łyżeczki suszonego imbiru
2 szklanki mleka koziego
1/2 szklanki suszonych fig lub niesłodzonego musu jabłkowego
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki ghee lub oleju słonecznikowego
1 jajko (lub 2 białka, jeśli chcesz uniknąć cholesterolu)
1/2 szklanki nasion słonecznika lub płatków migdałowych (według uznania)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 220° i nasmaruj tłuszczem foremki do muffinek. Jeśli używasz płatków owsianych, zmiel je na sucho w mikserze, by nadać im konsystencję proszku, tak jak w przypadku otrębów. Objętość płatków owsianych zmniejszy się z około 4 do 2 szklanek.
Wymieszaj w dużej misce otręby lub płatki z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawami i nasionami słonecznika lub płatkami migdałowymi. W małym garnku zagotuj mleko kozie. Wlej mleko do miksera i dodaj wszystkie mokre składniki oprócz rodzynek. Miksuj, aż figi dobrze połączą się z jajkiem. Dodaj masę do suchych składników i szybko wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby muffinki były miękkie i puszyste).
Dodaj rodzynki. Nałóż ciasto do foremek, wypełniając je masą w 2/3 lub 3/4. Piecz w temperaturze 220° przez 20–25 minut (sprawdź nożem włożonym w środek ciastka, czy muffinki są gotowe).
Uwagi: Ciastka są wyśmienite z dodatkiem ghee i gorącej herbaty. Pitta mogą zastąpić mleko kozie mlekiem sojowym lub krowim. Niemniej jednak cierpki smak koziego mleka wpływa korzystnie zarówno na pitta, jak i kapha.
Warianty: Możesz zamienić otręby owsiane na 2 szklanki płatków owsianych i 1 szklankę mąki razowej. Zmiel płatki owsiane tak jak wyżej. Użyj mleka krowiego zamiast koziego i dodaj 1/2 szklanki substancji słodzącej – syropu klonowego, syropu ryżowego lub cukru trzcinowego zamiast fig i musu jabłkowego.
Smacznego!
Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu