
Podajemy kilka przepisów na ziołowe herbatki na różne dolegliwości. Rumianek, mięta pieprzowa, pokrzywa, złocień, trawa cytrynowa – przynoszą ulgę, łagodzą ból, wpływają tonizująco. Sprawdź ich działanie.
Rumianek
0 wata, – pitta, – kapha (+ wata w przypadku zbyt dużej ilości)
Zagotuj szklankę wody w małym garnku. Dodaj łyżkę suszonego rumianku, wyłącz ogień i przykryj – niech się parzy przez pół godziny. Odcedź i podaj. Herbata jest dobra na uspokojenie i jako napar przed snem. Łagodzi trawienie w krótszej perspektywie, jednak nie powinno się jej pić codziennie, gdyż może hamować aktywność przewodu pokarmowego.
Złocień
+ wata, – pitta, – kapha (w zbyt dużych ilościach)
Zagotuj szklankę wody w małym garnku, tak jak w poprzednim przepisie. Dodaj 2–3 łyżeczki kwiatów złocienia (można zastosować zwykłe kwiaty rosnące w ekologicznym ogrodzie). Wyłącz palnik, przykryj i pozostaw na 15 minut lub dłużej. Odcedź i podaj. Herbata wspaniale łagodzi pitta. Skutecznie koi podrażnione oczy, wątrobę, a także wpływa kojąco na emocje.
Trawa cytrynowa i pokrzywa
0 wata, – pitta, – kapha
Zagotuj 1,5 szklanki wody w małym garnku. Dodaj łyżkę trawy cytrynowej i łyżeczkę pokrzywy, zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut pod przykryciem. Wyłącz i pozostaw herbatę do zaparzenia na 20 minut. Odcedź i podawaj gorącą lub zimną. Napój jest smaczny latem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Wpływa tonizująco na nerki i błony śluzowe, uspokaja kapha i pitta.
Mięta pieprzowa
0 wata, – – pitta, – kapha (pod warunkiem, że nie za dużo)
Zagotuj 2 szklanki wody w małym garnku. Dodaj łyżeczkę świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej, wyłącz ogień, przykryj garnek i zaparzaj herbatę przez 15 minut lub dłużej. Odcedź i podaj. Napój jest dobry na uspokojenie, słabe trawienie i kołatanie serca z powodu zaburzeń nerwowych.
Mięta zielona (długolistna)
0 wata, – – pitta, – kapha (pod warunkiem, że nie za dużo)
Przygotuj tak jak w przepisie powyżej. Miętę zieloną stosuje się głównie jako pomoc w trawieniu. Jest skuteczna w pozbywaniu się gazów, ma łagodne działanie moczopędne.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.