Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • herbaty organiczne
  • zdrowy styl życia
  • ajurweda test
ajurweda Kraków
Zima coraz bliżej...

Zima już coraz bliżej. Jak przeżyć tę porę roku, nie spędzając większości czasu w łóżku czy w fotelu? Jak poradzić sobie ze znużeniem, apatią i brakiem energii? Jakie pokarmy wprowadzić do swojej diety?

Zima to czas, kiedy należy zwrócić uwagę na właściwe odżywianie. Gotowane ziarna, warzywa i lekkie białka powinny dostarczać potrzebnych wartości odżywczych. W zimie siła trawienia wzrasta, jeżeli jest się zdrowym. To dobry czas na spożywanie cięższych pokarmów w większych ilościach. Często naszym naturalnym odruchem jest, by jeść wtedy więcej.

Mroźna pogoda nie jest dobrym okresem na odchudzanie. Na naszą niekorzyść działają zimne napoje i inne zimne lub mrożone pokarmy. Jest to najlepszy czas na ciepłe, gotowane ziarna, zwłaszcza ryż i owies, zupy, pokarmy bogate w białka, fasolę, gorącą herbatę, miód i ciepłe mleko.

Wiele osób przybiera zimą kilka kilogramów na wadze, ale jest to naturalna obrona ciała przeciw spadkowi temperatury. Trzeba jednak uważać, by nie przytyć za dużo. Zima jest zdominowana przez element ciężkości kapha. Kapha daje nam odporność, dzięki której jesteśmy w stanie przejść przez tę porę roku, potrzebuje ona jednak cech wata, czyli lekkości i ruchu, oraz aktywności pitta.

Regularne ćwiczenia fizyczne są bardzo ważne dla zdrowia i piękna. Ruch rozgrzewa ciało i zwiększa odporność. Na poziomie emocjonalnym ćwiczenia pomagają rozładować napięcie, niepokój i ogólnie powodują poprawę samopoczucia. Jest to niezwykle ważne w zimie, kiedy brak naturalnego światła słonecznego powoduje apatię i przygnębienie. Aktywność fizyczna wpływa także korzystnie na głęboki, regenerujący sen. Zachęcamy zatem do zimowych spacerów.

Zimowa pora skutkuje zazwyczaj wytwarzaniem nadmiernej ilości śluzu pojawiającego się w postaci przeziębień, kaszlu i grypy, zwłaszcza u dzieci. Chociaż bywa to kłopotliwe, śluz wydzielany przez płuca w czasie przeziębienia lub kaszlu bywa bardzo pomocny. Otaczając wirusy i bakterie, śluz tworzy bańkę wokół nich, która nie pozwala przeniknąć im do zdrowych tkanek płuc, w ten sposób chroniąc same płuca.

Echinacea jest przyjaznym ziołem, które należy używać zimą, ponieważ wzmacnia białe krwinki oraz zwiększa zdolność tkanki łącznej do regeneracji i pozostawania w dobrym stanie. Zioła o smaku gorzkim, cierpkim i ostrym zaleca się zwłaszcza osobom kapha. Warto sięgnąć po kardamon – słodki, rozgrzewający, a jednocześnie pobudzający – jest idealną przyprawą dla tej pory roku. Herbata imbirowa jest świetnym napojem podczas zimy, gdyż rozgrzewa ciało i wzmacnia trawienie. Także dodatek cynamonu do herbaty czy mleka świetnie sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów.

 

Opracowanie na podstawie:

 Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl