
Jest to proste, uniwersalne danie, które smakuje znakomicie nawet na drugi dzień. To przepyszna alternatywa dla warzyw smażonych w tłuszczu. Karczochy, ziemniaki, marchew, por, a także aromatyczne przyprawy: koper, kmin, imbir, rozmaryn - tę smaczną zapiekankę przygotujesz w niecałe 45 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
1/2 szklanki wody
4 duże karczochy lub czerwone ziemniaki pokrojone w plastry
1 duży słodki ziemniak pokrojony w kostkę o grubości 1 cm
1 pasternak pokrojony w plastry
1 marchew pokrojona w cienkie plasterki
1 mały por pocięty na kawałki
5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego
1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 3 łyżki świeżych listków rozmarynu
sól, świeżo zmielony pieprz
1/4 szklanki oleju lnianego, konopnego lub oliwy z oliwek (do dekoracji)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej wodę do dużej brytfanki lub szklanego naczynia do zapiekania. W dużej misce wymieszaj karczochy, słodkiego ziemniaka, pasternak, koper, por, imbir, a także sól, nasiona kopru, kmin i rozmaryn. Przełóż mieszankę do naczynia do zapiekania. Piecz przez 25 minut.
Przemieszaj warzywa. Piecz przez kolejne 15-20 minut lub do chwili, gdy się zrumienią i będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Skrop każdą porcję 1-2 łyżkami oleju.
Rozmaite przyprawy, smaczne dodatki do potraw znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Puree ziemniaczane majerankiem
Placuszki z cebuli po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.