Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dieta wegetariańska
  • przepisy wegańskie
  • zdrowa dieta
kuchnia ajurwedyjska
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Jest to proste, uniwersalne danie, które smakuje znakomicie nawet na drugi dzień. To przepyszna alternatywa dla warzyw smażonych w tłuszczu. Karczochy, ziemniaki, marchew, por, a także aromatyczne przyprawy: koper, kmin, imbir, rozmaryn - tę smaczną zapiekankę przygotujesz w niecałe 45 minut.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.

Składniki:

1/2 szklanki wody

4 duże karczochy lub czerwone ziemniaki pokrojone w plastry

1 duży słodki ziemniak pokrojony w kostkę o grubości 1 cm

1 pasternak pokrojony w plastry

1 marchew pokrojona w cienkie plasterki

1 mały por pocięty na kawałki

5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego

1 łyżeczka soli lub więcej do smaku

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 3 łyżki świeżych listków rozmarynu

sól, świeżo zmielony pieprz

1/4 szklanki oleju lnianego, konopnego lub oliwy z oliwek (do dekoracji)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej wodę do dużej brytfanki lub szklanego naczynia do zapiekania. W dużej misce wymieszaj karczochy, słodkiego ziemniaka, pasternak, koper, por, imbir, a także sól, nasiona kopru, kmin i rozmaryn. Przełóż mieszankę do naczynia do zapiekania. Piecz przez 25 minut.

Przemieszaj warzywa. Piecz przez kolejne 15-20 minut lub do chwili, gdy się zrumienią i będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Skrop każdą porcję 1-2 łyżkami oleju.

 

Rozmaite przyprawy, smaczne dodatki do potraw znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Puree ziemniaczane majerankiem

Placuszki z cebuli po indyjsku

Pieczone buraczki z kolendrą

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl