Tulsi - bazylia indyjska lub święta bazylia – to kolejna roślina ajurwedyjska warta poznania. Często zwie się ją roślinnym antybiotykiem ze względu na silne działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Działa w szczególności na drogi oddechowe: łagodzi gorączkę, kaszel, duszności.
Jest słodka, ostra, cierpka i rozgrzewająca z ostrą wipaką. Nasila pitta, ale osłabia wata i kapha. Ma przyjemny, odświeżający zapach, jeśli więc trzymamy ją w domu, oczyszcza powietrze. Łagodzi gorączkę, kaszel i duszności.
A oto kilka przepisów z jej użyciem:
- Przygotuj herbatkę na grypę, zaparzając 1 łyżeczkę bazylii w 1 szklance wody. Gotuj przez minutę, potem wypij.
- W razie chronicznej gorączki przygotuj herbatę z bazylii i dodaj szczyptę czarnego pieprzu. Pij 2−3 razy dziennie.
- W przypadku przeziębienia, kaszlu i niedrożnych zatok zaparz po ¼ łyżeczki bazylii i suszonego imbiru oraz ½ łyżeczki cynamonu w 1 szklance gorącej wody. Stosuj 2−3 razy dziennie.
- Aby złagodzić wrzodziejące zapalenie okrężnicy, weź 1 łyżeczkę nasion bazylii i zamocz je na noc w szklance wody. Odcedź i wymieszaj nasiona z ½ szklanki jogurtu. Stosuj rano.
- Na nudności i wymioty skuteczna będzie mieszanina z 1 łyżeczki soku ze świeżej bazylii z 1 łyżeczką miodu. Przyjmuj środek 2 razy dziennie
UWAGA: bazylia znana w Ameryce Północnej ma podobne właściwości, lecz działa nieco słabiej.
Tulsi w formie herbatek i jako składnik kosmetyków znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Neem – oczyszcza, dezynfekuje…
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia, Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl