Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • produkty dla wegan
  • dieta wegańska
  • produkty ajurwedyjskie
  • trawa jęczmienna
Świąteczne upominki dla wegan

Trawa jęczmienna, nasiona chia, syrop z agawy z kardamonem, relaksująca herbata z liści konopi, tybetański peeling do ciała na bazie czystego oleju kokosowego, a także "Ajurwedyjska książka dla wegan" - znakomita publikacja zawierająca 120 wegańskich przepisów. Sprawdź nasze pomysły na prezenty dla wegan.

 

Trawa jęczmienna Rainforest Foods

Trawa jęczmienna to znakomite źródło minerałów, witamin, błonnika, łatwo przyswajalnego białka oraz kwasu foliowego. Doskonale oczyszcza organizm, odmładza, odżywia i wzmacnia. Głównym składnikiem trawy jęczmiennej jest chlorofil, który przyczynia się do odkwaszenia, oczyszczenia, wzmocnienia i odżywienia organizmu. Młody jęczmień odmładza organizm, jego tkanki oraz skutecznie go wzmacnia. 

Młode liście jęczmienia są bardzo bogate w witaminy. Zawierają 30 razy więcej witaminy B1 niż mleko, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. To również istotne źródło beta karotenu, kwasu foliowego, błonnika i aktywnych enzymów. Młoda trawa jęczmienna jest również doskonałym naturalnym źródłem składników mineralnych, w tym wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Trawa jęczmienna w naturalny sposób uzupełnia dietę w niezbędne składniki odżywcze. Przyczynia się do odbudowy i powstawania nowych komórek oraz do regeneracji tkanek. Reguluje przemianę materii oraz wspaniale oczyszcza organizm z toksyn. Poprzez swój bogaty skład wspomaga leczenie anemii oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Działa odmładzająco na skórę i cały organizm. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i nadciśnienia.

Trawa jęczmienna szczególnie polecana jest dla osób, których dieta jest uboga w wartościowe substancje odżywcze. Korzystnie wpływa na osoby ze skłonnością do anemii, polecana jest również kobietom w ciąży. Białko w trawie jęczmiennej zawiera wiele cennych aminokwasów. Trawa jęczmienna może być zatem świetnym uzupełnieniem białka w diecie wegan i wegetarian.

Dzięki dużej zawartości błonnika doskonale sprawdzi się w przypadku osób, którzy cierpią na zaparcia. Oprócz chlorofilu trawa jęczmienna zawiera też 17 aminokwasów, a także cenne minerały: potas, magnez, wapń, żelazo. Jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawiera także kwas foliowy oraz znaczącą ilość błonnika.

Duża zawartość minerałów sprawia, że trawa jęczmienna jest korzystnym suplementem diety dla sportowców, seniorów oraz wszystkich tych, którzy borykają się z problemem przewlekłego zmęczenia.

 

Nasiona Chia Rainforest Foods

Nasiona chia (inaczej: szałwia hiszpańska) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie od wieków stanowi podstawę tamtejszej diety. To bogate źródło białka, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz cenny dodatek do potraw. Zawierają witaminy E, B1, B3 oraz cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz miedź.

Nasiona chia wspomagają nawilżenie organizmu, dzięki swoim właściwościom wchłaniania i zatrzymywania wody. Mogą stanowić świetne uzupełnienie diety sportowców oraz uzupełniać liczne niedobory mikroelementów w organizmie.

Ze względu na dużą zawartość błonnika są polecane dla osób, które borykają się z problemem nadwagi, otyłości. Zapewniają uczucie sytości i stabilizują poziom cukru we krwi. Po nasiona chia mogą sięgnąć wszyscy ci, którzy chcą usprawnić funkcjonowanie swojego układu trawiennego. Dzięki regularnemu spożywaniu nasion chia pozbędziemy się gazów, wzdęć i zaparć.

Nasiona chia są cennym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje wiele produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe, jednak w sporej części z nich istnieje przewaga kwasów Omega 6. Dla zdrowia ciała i umysłu i dobrego funkcjonowania organizmu niezwykle ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Nasiona chia zawierają optymalną proporcję kwasów tłuszczowych.

Warto wiedzieć, że nasiona chia nie zawierają glutenu. Mogą je zatem spożywać wszyscy, którzy są na diecie bezglutenowej. Znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni. Nasiona chia świetnie sprawdzą się jako smaczny i wartościowy dodatek do sałatek, zup, owsianki czy musli. Można je dodawać do ugotowanej kaszy, ziemniaków i używać jako posypki do warzyw.

Nasiona chia dodane do puddingów, sosów czy koktajli sprawią, że potrawy zyskają wiele cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Zmielona nasiona można łączyć z mąką i stosować do wypieku ciast, chleba czy naleśników. Częściowe zastąpienie mąki zmielonymi nasionami spowodują, że wypieki będą lżejsze i łatwiejsze do strawienia przez nasz układ pokarmowy.

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel, podobnie jak siemię lniane. Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów, co jest ważne dla osób borykających się z problemem cukrzycy. Żel z nasion chia daje poczucie sytości na długo, a jednocześnie wpływa kojąco na górne drogi oddechowe.

 

Herbata z konopi India

Lekka, organiczna herbata polecana jest w przypadku napięć nerwowych, stresu, niepokoju, nadpobudliwości, bezsenności – działa uspokajająco, relaksuje, rozluźnia. Kwiatostany konopi są doskonałym wsparciem dla układu pokarmowego w stanach niestrawności, ponadto pomagają łagodzić wzdęcia. Herbata oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga przemianą materii. Regeneruje, poprawia krążenie i obniża poziom cukru we krwi.  Jest również bogatym źródłem witamin i minerałów (w tym wapnia, potasu, fosforu, żelaza oraz magnezu).

Skład herbaty: 100 % kwiatostanów konopi z organicznych upraw. Bez sztucznych dodatków.

 

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan - książka

Książka stanowi wyjątkowe źródło wiedzy i inspiracji dla wegan i sympatyków weganizmu. Oferuje ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne dosze. Uczy, jak zastąpić niewegatariańskie produkty równie wartościowymi odpowiednikami wegańskimi.

Jeśli chcesz uniknąć produktów pochodzenia zwierzęcego, chcesz zdrowo się odżywiać i czerpać inspirację, by pysznie gotować – tę książkę musisz mieć w biblioteczce.

 

Menla - ziołowy peeling tybetański

Wegański peeling z soli himalajskiej bogatej w składniki mineralne z dodatkiem ziół dobranych według starej receptury tybetańskiej. Mieszanka unikalnych ziół pomaga przywrócić równowagę w organizmie, reguluje krążenie krwi, wspomaga dobrą kondycję mięśni, stawów i skóry.

Peeling odpręża zmęczone ciało i uspokaja umysł. Zioła wymieszane są w odpowiednich proporcjach w czystym, tłoczonym na zimno oleju kokosowym, który doskonale natłuszcza i odżywia skórę. Olej kokosowy cechuje się wysoką zawartością witaminy E.

 

Bio syrop z agawy z kardamonem

Naturalny słodzik na bazie syropu z agawy z dodatkiem zielonego kardamonu. Nadaje potawom i napojom niepowtarzalny smak i aromat. Bazą syropu jest wytwarzany z ekologicznie uprawianej agawy, gęsty ciemny syrop. Syrop z agawy to naturalny środek słodzący o neutralnym słodkim smaku. Syrop wzbogacony jest o najwyższej jakości zielony kardamon, który nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. Produkt w 100% wegański.

 

Te i inne produkty znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl