
Święta to czas, kiedy możemy rozpieszczać siebie, swoją rodzinę i przyjaciół. Zabawmy się w poznawanie smaków i odkrywanie bogactwa zapachów, przypraw i aromatów. Przenieśmy się w świat potraw pachnących orientem. Zamiast tradycyjnych pierniczków, makowca i sernika, proponujemy delicje z suszonych śliwek oraz bakaliowe sezamki.
Potrawy ajurwedyjskie to subtelne połączenie składników tak, aby wydobyć pełnię ich smaków i zapachów. Kuchnia ajurwedyjska wpisuje się w coraz popularniejszy ostatnio nurt Slow Food. Zdrowe, właściwie skomponowane potrawy, delektowanie się smakiem, celebrowanie posiłków i radość płynąca ze świadomego odżywiania – oto główne założenia ajurwedyjskiego jedzenia.
Właściwy sposób odżywiania jest podstawą zdrowia. Ajurweda uświadamia nam, jak łatwo jest odżywiać się w sposób zdrowy i mądry, wydobywając przy tym całe bogactwo smaków. W ajurwedzie każdy posiłek jest świętem dla wszystkich zmysłów. Doskonałość przepisów ajurwedyjskich zostaje osiągnięta wówczas, kiedy zostaje zachowany ich egzotyczny smak, zapach, konsystencja i kolor. Kiedy po raz pierwszy próbujemy potraw ajurwedyjskich, odkrywamy pełnię smaków i prawdziwą satysfakcję płynącą z jedzenia. Warto sobie uświadomić, że gotowanie ajurwedyjskie nie ogranicza się tylko do gotowania po indyjsku. Zasady ajurwedy są uniwersalne i można je zaadaptować niezależnie od miejsca zamieszkania, wykorzystując produkty regionalne, sezonowe, pochodzące z naszego otoczenia. Mimo że wywodzi się z Indii, cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Ajurwedyjskie przepisy, z całym bogactwem przypraw, olejów i sposobów przyrządzania, zapewniają niezwykłą różnorodność. Są przy tym łatwe i zdrowe, i – co chyba najważniejsze – opierają się na bazie składników łatwo dostępnych w Polsce.
Delicje z suszonych śliwek
Kompot z suszonych śliwek do tradycyjne danie wigilijne. Jeśli masz w domu więcej suszonych śliwek, wypróbuj przepis na ajurwedyjskie batoniki śliwkowe. Smakują wybornie z dodatkiem gorącej, aromatycznej herbaty. Są dobrym pomysłem na słodkie, świąteczne śniadanie. Ale możesz się nimi delektować o każdej porze dnia. Suszone śliwki mają działanie oczyszczające i rozgrzewające. Cynamon, ziele angielskie, ekstrakt migdałowy i łagodny zapach śliwek tworzą niezwykłą mieszankę aromatów, które jeszcze długo unoszą się w całym domu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Z jednej porcji możesz zrobić 24 batoniki (o wielkości 3,5 cm).
Składniki:
2,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (około 270 g)
1 szklanka soku jabłkowego
1/3 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki ziela angielskiego
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (według uznania)
1 szklanka mąki jęczmiennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka masła ghee
¾ szklanki wody
Nagrzej piekarnik do 175◦. Na patelni gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki śliwki, wodę i przyprawy przez 20-30 minut, aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj olejek migdałowy. Zmieszaj resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło ghee i wodę) w misce średniej wielkości. Mieszanka będzie się kruszyć i nie da się ugnieść, ale nie zniechęcaj się. Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20 x 20 cm) i wyłóż na nią ciasto jęczmienne. Przyciśnij palcami, aby masa dobrze się ułożyła. Posyp cynamonem. Piecz przez 12-20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na nim masę ze śliwek. Przystrój skórką z limonki. Zamiast skórki z limonki, możesz przystroić ciasto także plasterkami limonki lub cytryny. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistą dekorację. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz następne 15 minut. Ostudź i podawaj.
Smacznego!
Bakaliowe sezamki
To bardzo smaczny i energetyzujący przysmak. Bakaliowe kuleczki są uzależniające i trudno im się oprzeć. Można je zrobić z „resztek”, które zostały w szafkach. Zawierają przy tym całą masę wartości odżywczych. Sezam – główny składnik smakołyku – oprócz tego, że jest bogaty w żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, jest też źródłem wapnia. Łagodny, orientalny smak sezamu i dodatek wanilii tworzą subtelne połączenie. Miód użyty w przepisie delikatnie rozgrzewa. Polecam zwłaszcza miód gryczany, który ma bardzo intensywny zapach. Zawarta w nim duża ilość witaminy C i B wpłynie na poprawę odporności organizmu. Jeśli dodasz miodu akacjowego lub lipowego, deser będzie miał łagodniejszy smak. Wiórki kokosowe pogłębią słodycz i aromat.
To prosty, a jednocześnie wyśmienity deser, który w starożytnych Indiach zostałby uznany zapewne za afrodyzjak.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Z jednej porcji możesz zrobić 14-21 kulek (o średnicy 2,5 cm)
Składniki:
½ szklanki nasion sezamu
1/3 szklanki miodu
2 łyżki świeżych nasion słonecznika
2 łyżki masła sezamowego lub tahini
½ szklanki grubo zmielonych pestek słonecznika
1/8 łyżeczki soli morskiej
½ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (dodatkowo także do przystrojenia)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Zmiel grubo nasiona słonecznika w mikserze. Połącz wszystkie składniki, wyrób zbite i kruche ciasto. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych.
Sugestie: możesz poeksperymentować ze smakiem potrawy, dodając drobno posiekane daktyle, morele, figi lub orzechy. To jeden z tych przepisów, który pozostawia wiele możliwości do rozbudzenia swej kulinarnej wyobraźni. Zatem do dzieła!
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz w książce:
„Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać”, Amadea Morningstar i Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu