
Polecamy przepisy na aromatyczne sałatki i pasty jajeczne ze świeżymi warzywami, pachnące ziołami i przyprawami – lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. W sam raz na świąteczne śniadanie lub lunch.
Sałatka jajeczna z gorczycą
0 wata, + pitta, – kapha
Składniki:
1 jajko
1,5 łyżeczki zmielonej gorczycy
1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżych, surowych warzyw, drobno pokrojonych (na przykład szpinaku, rukwi wodnej, dyniowatych)
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj jajko na twardo. Ostudź je w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Ugnieć jajko widelcem na gładką masę i dodaj resztę składników.
To lekka i smaczna sałatka. Podawaj ją z chlebem lub krakersami. Smacznego!
Sałatka jajeczna curry
0 wata, – pitta, – kapha (bez żółtek)
– wata, + pitta, – kapha (z żółtkami)
Składniki:
4 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1/2 łyżeczki zmielonego kminu
1/2 łyżeczki łagodnego curry
2 łyżki świeżych, posiekanych liści kolendry
2 łyżki świeżych, pokrojonych warzyw (na przykład ogórka lub cukinii)
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i zdejmij z nich skorupki. Jeśli przygotowujesz to danie dla pitta, wyjmij żółtka i odłóż je do innej potrawy (na przykład do przystrojenia sałatki dla wata). Dla innych dosz możesz pozostawić żółtka. Ugnieć białka jajek na jednolitą masę i wymieszaj z resztą składników.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.