
Przedstawimy listę produktów, które powinny znaleźć się w codziennym menu doszy wata. Korzystając z tej listy, uwzględniaj w jadłospisie przede wszystkim produkty z rubryki "często". Produkty podzieliliśmy na te, które można spożywać codzienne oraz takie, które warto spożywać z umiarem.
„Często” – oznacza, że produkty z tej listy można spożywać codziennie. „Z umiarem” – że spożycie tych produktów należy ograniczyć do 2-3 dni w tygodniu. Stanowią one ważną część diety, ale w odpowiedniej ilości. „Rzadko” oznacza nie częściej niż raz na dwa tygodnie.
Owoce
Często: morele, awokado, banany, jagody, czereśnie, kokos, daktyle, figi, winogrona, kiwi, cytryny, limonki, mango, melony słodkie, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, ananas, śliwki
Z umiarem: jabłka, truskawki
Rzadko: owoce suszone, żurawina, gruszki, granaty, śliwki suszone, pigwa.
Warzywa
Często: warzywa gotowane, dynia, szparagi, buraki, marchewka, natka kozieradki, ziemniaki słodkie, rzodkiewka, brukiew, kabaczek, cukinia
Z umiarem: brokuły, kalafior, świeża kukurydza, groszek, ziemniaki białe, szpinak, pomidory, zielone warzywa liściaste
Rzadko: warzywa z mrożonek lub surowe, kiełki brukselki, korzeń łopianu, kapusta, seler, karczoch, kalarepa, sałata, grzyby, pasternak, pietruszka, dynia
Substancje słodzące
Z umiarem: słód jęczmienny, syrop z brązowego ryżu, miód, cukier jaggery, cukier sucanat, syrop klonowy, sok z trzciny cukrowej
Rzadko: biały cukier
Nabiał
Produkty nabiałowe najlepiej spożywać w umiarze.
Z umiarem: maślanka, mleko krowie, miękkie sery, ser kozi, jogurt
Rzadko: mleko kozie w proszku, mleko skondensowane
Zboża
Często: amarantus, płatki gotowane, ryż wszystkie rodzaje
Z umiarem: jęczmień, kukurydza, otręby pszenne
Rzadko: zimne, suche lub ekspandowane zboża, gryka, proso, suche płatki, otręby owsiane, wafle ryżowe, żyto
Warzywa strączkowe
Często: fasola adzuki, czarna soczewica, fasola mungo, czerwona soczewica, mleko sojowe (jako płyn), tofu
Z umiarem: czarna fasola, fasola lima, soczewica, soja
Rzadko: fasola czarne oczko, ciecierzyca łuskana, fasola kidney, fasola pinto, mąka sojowa, sproszkowana soja, groch łuskany, tempeh, biała fasola
Orzechy
Z umiarem: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy laskowe
Rzadko: orzechy ziemne, orzeszki piniowe
Nasiona
Często: nasiona chia, siemię lniane, nasiona sezamu, nasiona dyni, nasiona słonecznika
Z umiarem: nasiona babki płesznik
Tłuszcze – wskazane są zwłaszcza olej sezamowy, oliwa z oliwek, olej lniany i masło ghee
Napoje
Wskazane dla doszy wata są: mleko migdałowe, koktajl bananowy, sok z marchwi, mleko kokosowe, koktajl z daktyli, sok z papai, sok ananasowy, sok winogronowy, sok z mango
Herbaty ziołowe z następujących ziół: ajwan, bancha, bazylia, kocimiętka, cynamon, kwiat czarnego bzu, koper włoski, kozieradka, świeży imbir, żeń-szeń, jagody jałowca, lawenda, melisa, trawa cytrynowa, lukrecja, prawoślaz, mięta pieprzowa, dzika róża, szafran.
Dodatki do żywności
Często: kokos, natka kolendry, ghee, imbir świeży, kombu, czatnej z mango, liście mięty, skórka pomarańczowa, oregano, mięta pieprzowa, rozmaryn, woda różana, szafran, szałwia, estragon, kurkuma, wanilia
Z umiarem: kardamon, pieprz kajeński, goździki, pietruszka, nasiona maku, tymianek, liście neem
Zobacz fasolę adzuki w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz czerwoną soczewicę w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Dieta wegetariańska dla doszy wata
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu