
Imbir to idealna przyprawa na zimę. Ten niepozorny korzeń w ajurwedzie uważany jest za lek uniwersalny. Jest delikatnie pobudzający, ułatwia trawienie, poprawia apetyt oraz działa napotnie i wykrztuśnie. Co warto wiedzieć o imbirze?
Imbir ma właściwości silnie rozgrzewające, co czyni go przyprawą szczególnie polecaną w czasie zimy. Świeży imbir łagodzi przeziębienia i kaszel. Jest skutecznym, a zarazem łagodnym specyfikiem na zaparcia – zwłaszcza w połączeniu z innym podobnie działającym ziołem – koprem.
Znane jest zastosowanie imbiru w chorobach układu trawiennego i oddechowego.
Imbir działa wzmacniająco na serce oraz łagodzi wzdęcia i skurcze w podbrzuszu. Suszony imbir jest bardziej rozgrzewający niż świeży. W większym stopniu pobudza i działa wykrztuśnie, a także stymuluje trawienie. Natomiast świeży imbir ma silniejsze działanie napotne i jest bardziej wskazany w przypadku przeziębienia, kaszlu oraz wymiotów.
Dawniej, w medycynie ajurwedyjskiej, imbir przygotowywano w taki sposób, że dodawano sok ze świeżego imbiru do sproszkowanego imbiru i ubijano w moździerzu tak długo, dopóki nie uzyskano gęstej masy, z której następnie sporządzano pigułki i różne mikstury. Zażywano dwie pigułki wielkości ziarnka groszku trzy razy dziennie.
Receptury ajurwedyjskie są uniwersalne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Na silne przeziębienie ajurweda zaleca łatwą w przygotowaniu gorącą kąpiel stóp z dodatkiem jednej lub dwóch garści sproszkowanego imbiru lub eterycznego olejku imbirowego. Taka kąpiel zapewni też głęboki i spokojny sen.
Imbir ma charakterystyczny, ostry zapach i korzenny, pikantny smak. Ta niepowtarzalna kombinacja sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Znakomicie komponuje się z innymi, korzennymi przyprawami, jak cynamon, goździki czy kardamon. Takie zestawienie sprawdza się szczególnie w przypadku deserów oraz rozgrzewających napojów.
Świeży korzeń imbiru jest najlepszy dla wata, podczas gdy imbir mielony jest najkorzystniejszy dla kapha. Suszony imbir jest mniej podrażniający dla pitta. Z dodatkiem miodu imbir łagodzi kapha. Dodawany do twardych cukierków koi pitta. Z dodatkiem soli kamiennej łagodzi wata.
Herbaty gotowane z dodatkiem imbiru sprawdzą się w zimne i mokre dni. Są korzystne w leczeniu przeziębienia oraz bólu gardła. Ułatwiają trawienie i wpływają kojąco na funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają działanie silnie rozgrzewające.
Możesz przygotować też mleko imbirowe – zagotuj mleko z dodatkiem 1 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru oraz 3-4 nasion kardamonu. Kiedy mleko z przyprawami się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Potem nalej do kubków i dodaj po łyżeczce masła ghee.
Ten napój jest nie tylko rozgrzewający, ale też delikatnie uspokajający. Ma działanie równoważące i tonizujące. Jeden kubek gorącego napoju zapewni dobry, regenerujący sen.