To bardzo prosta sałatka, która ma wyjątkowy smak dzięki użytym warzywom. Por, korzeń białej rzodkwi, nasiona słonecznika, odrobina pieprzu i octu ryżowego to wybrane składniki tej przystawki. Możesz serwować ją jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu basmati. Do dzieła!
Przygotujesz ją w 10 minut.
Składniki:
1/2–1 świeżego pora (mniejsza ilość dla kapha)
15–17,5 cm korzenia rzodkwi białej (1 szklanka startej)
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 szklanka kiełków słonecznika
1 łyżeczka octu ryżowego
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa; pokrój pora w plasterki i zetrzyj na tarce rzodkiew. Rozgrzej olej na patelni średniej wielkości i dodaj pora. Smaż go, aż zmięknie. Następnie dołóż rzodkiew i nasiona słonecznika, smaż przez kolejne 2–3 minuty, aż por będzie miękki, ale niezrumieniony.
Wrzuć kiełki słonecznika do zimnej miski i dodaj uduszone warzywa. Dodaj octu ryżowego i pieprzu; zamieszaj.
Przeczytaj także:
Warzywa duszone w orientalnym stylu
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.