
Lato to czas podróży, wyjazdów i urlopów. Jak zaplanować letni jadłospis? Po jakie przekąski warto sięgnąć? Jakie owoce i warzywa są najbardziej wskazane? Jakimi składnikami urozmaicić letnią sałatkę? Co zjeść na obiad, kiedy nie mamy dostępu do kuchni? Sprawdź menu na lato przeznaczone dla doszy wata.
Owoce dla doszy wata: słodkie jagody acai, morele, awokado, banany, borówki, czereśnie, kokosy, daktyle, figi, jagody goji, słodkie winogrona, kiwi, limonki, mango, nektarynki, papaja, brzoskwinie, ananas, śliwki, rodzynki, słodki rabarbar, mandarynki.
Warzywa dla doszy wata: karczochy, szparagi, czerwone buraczki, marchew, seler, fenkuł, zielona fasolka, jarmuż, por, kiełki fasoli mung, natka gorczycy, okra, gotowana cebula, pasternak, dynia, rzodkiew, szpinak gotowany, kabaczki, rzepa, słodkie ziemniaki, rzeżucha, cukinia.
Zboża dla doszy wata: amarantu, brązowy ryż, komosa (kasza quinoa), owies, kiełki pszenicy, ryż basmati.
Warzywa strączkowe dla doszy wata: fasola adzuki, fasola mungo, fasola mung, tofu, tempeh, czerwona soczewica.
Orzechy i nasiona dla doszy wata: blanszowane migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, nasiona chia, namoczone siemię lniane, orzechy makadamia, orzeszki piniowe, pistacje, nasiona maku, nasiona babki płesznik w umiarkowanych ilościach, nasiona dyni, nasiona sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni.
Przekąski i dodatki: jagody acai, nasiona chia, masło kokosowe, sproszkowany korzeń maca, jagody goji, czarne oliwki, spirulina, miso.
Przyprawy i zioła dla doszy wata: asafetyda, bazylia, liść laurowy, nasiona kminku, kardamon, świeża kolendra, cynamon, sproszkowane nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kminu, nasiona kopru, świeży oraz sproszkowany imbir, trawa cytrynowa, majeranek, świeża mięta, gałka muszkatołowa, świeży rozmaryn, świeży czosnek, róża, szafran, tymianek, kurkuma, laska wanilii.
Oleje, które można dodać do sałatek, do przekąsek, zup i innych potraw: olej z awokado, olej z wiesiołka, z nasion winogron, oliwa z oliwek, olej z konopi, olej z pestek dyni, olej słonecznikowy, olej sezamowy.
Produkty słodzące dla doszy wata: nektar z agawy, syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, odparowany sok z trzciny cukrowej, namoczone suszone figi, cukier jaggery (nierafinowany cukier z soku trzciny cukrowej), syrop klonowy, melasa, namoczone rodzynki.
Sprawdź ofertę produktów dla doszy wata w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Dieta wegetariańska dla doszy wata
Witaminy i minerały w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.