
Polecamy przepis na znakomitą pieczoną cebulę. Z dodatkiem nasion kminu, odrobiną cukru trzcinowego i ghee - pasuje do większości dań głównych złożonych z fasoli. Jest dobrym dodatkiem do tych posiłków, którym trzeba „podkręcić smak”. To stare ajurwedyjskie danie. Spróbuj.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
2 duże cebule
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1,5 łyżki ghee
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°. Naczynie do zapiekania z pokrywką posmaruj ghee. Pokrój cebulę w plasterki lub w kostkę, jak wolisz. Wymieszaj wszystkie składniki w przygotowanym naczyniu, przykryj i piecz przez 50 minut, aż cebula będzie miękka.
Uwagi: Cebula pasuje do większości dali, dań głównych z fasoli i posiłków, którym trzeba „podkręcić” smak. To kojące i łagodzące danie jest także starym ajurwedyjskim sposobem leczenia hemoroidow. Po spożyciu poprawia perystaltykę jelit.
Przeczytaj także:
Sos pietruszkowy z nasionami dyni
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.