Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • przepisy ajurwedyjskie
  • zdrowa kuchnia
  • dania bezglutenowe
dania wegańskie
Pieczona cebula

Polecamy przepis na znakomitą pieczoną cebulę. Z dodatkiem nasion kminu, odrobiną cukru trzcinowego i ghee - pasuje do większości dań głównych złożonych z fasoli. Jest dobrym dodatkiem do tych posiłków, którym trzeba „podkręcić smak”. To stare ajurwedyjskie danie. Spróbuj.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

2 duże cebule

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1,5 łyżki ghee

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°. Naczynie do zapiekania z pokrywką posmaruj ghee. Pokrój cebulę w plasterki lub w kostkę, jak wolisz. Wymieszaj wszystkie składniki w przygotowanym naczyniu, przykryj i piecz przez 50 minut, aż cebula będzie miękka.

Uwagi: Cebula pasuje do większości dali, dań głównych z fasoli i posiłków, którym trzeba „podkręcić” smak. To kojące i łagodzące danie jest także starym ajurwedyjskim sposobem leczenia hemoroidow. Po spożyciu poprawia perystaltykę jelit.

 

Jeśli szukasz rozmaitych dodatków do potraw, zdrowych olejów i pysznych przypraw, zajrzyj na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Sos pietruszkowy z nasionami dyni

Przystawka z pora na ciepło

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl