
Soki zawierają dużo witamin i minerałów w proporcjach określonych przez naturę, więc nie bez powodu łączy się je w określony sposób. Dla osób pitta wskazane są napoje łagodnie wychładzające, które skutecznie usuną toksyny i oczyszczą wątrobę. Sprawdź.
Soki owocowe
Soki dla osób pitta powinny być świeżo wyciśnięte i pochodzić z surowych, organicznych owoców. Należy unikać soków z puszek, mrożonych lub przetworzonych w jakiejkolwiek innej formie. Najbardziej wskazane są soki z grejpfruta, cytryn, ogórków, ananasa, gruszek, melona, żurawiny oraz arbuza.
Sok „pozytywne natchnienie”
Ananas – 1 szklanka, pokrojony w kostkę
Arbuz – 1 szklanka, pokrojony w kostkę
Borówki – 1/4 szklanki
Woda – 1 szklanka
Sok „gruszka z żurawiną”
Świeży sok z cytryny – 1/2 szklanki
Żurawina – 1/2 szklanki
Gruszki – 1 szklanka, pokrojone w kostkę
Woda – 1 szklanka
Sok słoneczny
Cytryna – 1 szklanka
Pomarańcza – 1/4 szklanki
Ananas – 1/2 szklanki, pokrojony w kostkę
Woda – 1/2 szklanki
Soki warzywne
W sokach warzywnych należy używać jak najświeższych warzyw niespryskiwanych pestycydami. Warzywa należy obrać ze skórki przed zrobieniem z nich soku. Warzywa w szczególności wskazane dla osób pitta to: marchew (w umiarkowanych ilościach), buraki, buraki liściaste, kapusta, jarmuż, rzodkiewka, ogórek, szpinak, pietruszka, zielona papryka oraz rzepa.
Sok „smaczny szpinak”
Porcja – 250 ml. Składniki: ogórek, szpinak, kapusta, pietruszka, korzeń buraka, woda.
Sok „marchewkowe orzeźwienie”
Porcja – 250 ml. Składniki: marchew, szpinak, zielona papryka, korzeń buraka, woda.
Herbaty ziołowe, które mają w składzie zioła oczyszczające krew, wątrobę, zasadotwórcze i wychładzające, skutecznie usuwają toksyny u osób typu pitta. Szczególnie dobrą mieszanką jest herbata zawierająca: amalaki, kolendrę, płatki róży oraz rącznik.
Przeczytaj także:
Chłodząca mięta - co warto o niej wiedzieć
Szałwia - co warto o niej wiedzieć
Opracowanie na podstawie: