
Wyśmienity, kremowy, z dodatkiem przypraw, wegański i bezglutenowy. Znakomity do potraw na ciepło i na zimno. Karczochy, dodatek szpinaku, suszony tymianek, suszona bazylia, odrobina cytryny, limonki i oliwa z oliwek. Majonez z karczochów to znakomity dodatek do wielu dań. Spróbuj.
Czas przygotowania: 1 godzina
Z podanej ilości składników 6-8 porcji kipu.
Składniki:
5 średnich lub dużych karczochów
2 cytryny przecięte na pół
1/2 szklanki majonezu wegańskiego
1 łyżka utartej skórki z cytryny
sok z 1 limonki
1 pęczek pokrojonego szpinaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ostrym nożem usuń łodygi oraz górne części zewnętrznych liści karczocha. Wyciśnij sok z cytryny na karczochy i odstaw na bok.
Do dużego garnka wlej wody na wysokość 5 cm i nałóż nakładkę do gotowania na parze. Zagotuj wodę. Ustaw średni ogień. Włóż karczochy do nakładki czubkiem w dół (jeśli są bardzo duże, to trzeba je gotować partiami). Przykryj. Gotuj na parze 25 minut lub do chwili, gdy dolne części karczochów będą miękkie, a środkowy liść da się z łatwością oderwać. W razie potrzeby dolej wody do garnka.
Odstaw karczochy do wystudzenia na 20-30 minut. Oderwij wszystkie liście i odłóż na bok. Wyskrob łyżką „włochate” części serca karczocha oraz usuń z karczochów serca. Następnie umieść w blenderze serca, majonez wegański, skórkę z cytryny, sok cytrynowy, szpinak, tymianek, olej, sól i pieprz. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, a od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Dosól do smaku.
Przed podaniem przełóż dip do miseczki. Danie możesz przybrać odłożonymi wcześniej liśćmi karczocha.
Smacznego!
Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklep
Przeczytaj także:
Majonez wegański z orzechów nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu