
Proponujemy przepis na pikantne leczo ze słodkiej papryki. Z dodatkiem kminu, gorczycy, kurkumy, ziaren sezamu i prażonych orzechów ziemnych. Znakomite z ryżem basmati lub kaszą jaglaną.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
4 szklanki słodkiej papryki pokrojonej na kawałki średniej wielkości
2 łyżki oleju krokoszowego
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 szczypta asafetydy
1 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczki sproszkowanej masali
2 łyżki prażonych, mielonych orzechów ziemnych
2 łyżki prażonych, mielonych ziaren sezamu
1 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej olej, dodaj nasiona kminu, gorczycy oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać. Dodaj kurkumę i masalę. Wymieszaj, a następnie dodaj pokrojoną paprykę.
Zmniejsz ogień i potrząśnij patelnią, aby dobrze wymieszać składniki. Przykryj i smaż przez około 10 minut do chwili, gdy papryka zmięknie.
Osoby o konstytucji pitta powinny spożywać potrawę w umiarkowanych ilościach i gotować ją bez asafetydy oraz masali.
Podawaj z ryżem lub kaszą jaglaną.
Przyprawy – kmin, kurkuma, gorczyca, asafetyda, masala – znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.