
Polecamy pożywną, mocno rozgrzewającą potrawę na bazie czerwonej fasoli, z dodatkiem pachnących ziół: kminu, kolendry, kopru i imbiru. To danie ma smak południowych Indii. Spróbujesz? Możesz podać z ciepłą ćapati lub kromką razowego chleba.
+ wata, – pitta, + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.
Składniki:
1 szklanka suchej czerwonej fasoli
5 szklanek wody
1⁄16 łyżeczki asafetydy
1 średniej wielkości cebula, pokrojona
1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru
1 łyżka ghee
1 łyżka nasion kminu
1/4 łyżeczki nasion kopru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 i 1/4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego (według uznania)
1 łyżka startej skórki z pomarańczy ekologicznej
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Włóż fasolę do dużego garnka i zagotuj z wodą i asafetydą. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż fasola zmięknie, czyli 1,5–2 godzin. (Być może trzeba będzie dodać więcej wody podczas gotowania).
Rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni, dodaj kmin i koper. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż kmin zbrązowieje (około 2–3 minuty). Dodaj kurkumę i dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę i imbir, duś na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i słodka, czyli około 5 minut. Mieszając, dodaj ugotowaną fasolę i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, aż większość wody odparuje. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez następne 5–10 minut.
Smacznego!
Uwagi: W południowych Indiach podaje się tę potrawę z ciepłymi ćapati, a czasem z gotowanym zielonym chili. Przepis, który tu podajemy, to raczej nieortodoksyjna wersja tego dania. Potrawa jest bardzo pożywna, zwłaszcza z dodatkiem kminu, kolendry i kopru. Tradycyjnie do potrawy dodaje się też trochę goździków, dzięki czemu uzyskuje ona ciekawy smak i staje się mocno rozgrzewająca.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.