
Czosnek zwyczajny - przyprawa, którą znały i powszechnie stosowały nasze babcie. W okresie jesiennych przeziębień i spadku odporności czosnek coraz częściej gości w naszej kuchni. Jakie ma działanie? Co o czosnku mówi ajurweda? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Sprawdź.
Czosnek zwyczajny
Dosza: kapha -, wata -, pitta +
Energetyka: rozgrzewający
Smak: surowy czosnek – ostry, gotowany – słodki, lekko ostry; natura termiczna: surowy – gorący, gotowany – rozgrzewający; obieg: płuc i jelita grubego, żołądka, śledziony
Działanie: poprawiające trawienie i przyswajanie pokarmu, przeciwrobacze, żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, obniżające ciśnienie krwi, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne
Działanie według ajurwedy: pobudza pitta, równoważy wata, nie dopuszcza do nagromadzenia kapha, wzmacnia ogień trawienny, wzmacnia pamięć, działa ogólnie wzmacniająco i tonizująco, pobudza trawienie, poprawia pracę serca, poprawia stan kości i wzmacnia mięśnie, odmładza, odtruwa, zwiększa popęd płciowy
Działanie według medycyny chińskiej: usuwa toksyny i pasożyty, ułatwia funkcjonowanie żołądka i śledziony, wzmacnia żołądek, rozprasza zastój wywołany przez zimno, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe
Wskazania: biegunka, niestrawność, zatrucia, robaczyce przewodu pokarmowego, nadciśnienie tętnicze, astma oskrzelowa, zapalenie oskrzeli i płuc, zapalenie krtani i gardła, przeziębienie, choroby grypopodobne, ostry nieżyt nosa, zapalenie zatok, infekcje i stany zapalne
Wskazania według ajurwedy: przewlekłe powiększenie śledziony i wątroby, choroba spowodowana zaburzeniami wata, kaszel, osłabienie i choroby serca, ból ucha, znaczne wyniszczenie organizmu (nadmierny wysiłek fizyczny, poważne zranienia), obrzęk, otyłość brzuszna
Przeciwwskazania: surowy czosnek – wrzody żołądka i dwunastnicy, ostry nieżyt żołądka i jelit, ciężkie schorzenia wątroby, obniżone ciśnienie krwi, owrzodzenia jamy ustnej
Przy przedawkowaniu mogą wystąpić: dolegliwości ze strony układu pokarmowego, obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu glukozy we krwi, wzmożone pocenie się, zawroty głowy
Dawkowanie: 3 g lub 4 g, ząbek 1-3 x dziennie.
Zobacz przyprawy indyjskie w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Z domowej apteczki - czosnek i dziewanna
Opracowanie na podstawie:
Leksykon naturalnych surowców leczniczych. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Zbigniew Skotnicki - książka wydana przez zielone wydawnictwo.