Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zioła
  • przyprawy
  • kurkuma
  • mięta
Kurkuma i mięta

Wiele z ziół można stosować w kuchni jako przyprawy. Mają one nieocenione działanie zdrowotne. Warto wprowadzić je do swojej diety i wzbogacić nimi swoje posiłki. Poznaj właściwości lecznicze kurkumy i mięty.

Kurkuma

To doskonały antybiotyk naturalny, jednocześnie poprawiający trawienie i stan flory jelitowej.

Z tego względu jest dobrym środkiem przeciwbakteryjnym dla osób przewlekle osłabionych lub chorych. Nie tylko oczyszcza krew, lecz także ją rozgrzewa i pobudza tworzenie nowych krwinek. Zioło to skutecznie oczyszcza czakry i ułatwia swobodny przepływ energii przez kanały. Ułatwia rozciąganie ścięgien, a zatem jest wskazany dla osób praktykujących hatha jogę.

Kurkuma reguluje metabolizm w organizmie, korygując zarówno nadmiar, jak i niedobór składników odżywczych. Ułatwia trawienie białka. W połączeniu z miodem może być stosowana zewnętrznie na zwichnięcia, naciągnięcia, stłuczenia oraz świąd. Działa tonizująco na skórę. W tym celu jest cennym składnikiem różnych kremów oraz maseczek.

Działanie: pobudzające, wiatropędne, oczyszczające krew, przyspieszające gojenie, antybakteryjne. Wskazania: niestrawność, słabe krążenie, kaszel, brak miesiączki, zapalenie gardła, zaburzenia dermatologiczne, cukrzyca, artretyzm, anemia, rany, siniaki.

Mięta

Trzy główne gatunki mięty: mięta pieprzowa, mięta zielona (kłosowa) oraz mięta polna (często znana też jako dzika mięta), mają lekkie działanie łagodzące nerwy, poprawiające trawienie, ułatwiające rozluźnienie oraz oczyszczające umysł i zmysły, stąd ich duża popularność i szerokie zastosowanie. Są łagodnymi ziołami wychładzającymi i napotnymi, stosowanymi w leczeniu przeziębień i grypy oraz powikłań po nich.

Mięta pieprzowa pobudza najsilniej i dlatego w największym stopniu poprawia trawienie. Mięta zielona ma głównie działanie rozluźniające i moczopędne (np. w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych). Mięta polna ma silne właściwości rozkurczowe, korzystne w przypadku bolesnych menstruacji.

Inne gatunki mięty, na przykład kocimiętka, działają podobnie, choć nie wszystkie są wychładzające. Niektóre podobne zioła, takie jak tymianek, działają rozgrzewająco, natomiast większość gatunków mięty ani nie rozgrzewa, ani nie wychładza zbyt mocno.

Różne gatunki mięty zawierają duże ilości żywiołu eteru, który ma działanie łagodzące, wychładzające, poszerzające i rozjaśniające. Ze względu na swoją naturę rozładowują napięcie umysłowe i emocjonalne oraz działają udrażniająco. Działają łagodnie na organizm, zazwyczaj stosuje się je z innymi ziołami jako środki pomocnicze o działaniu harmonizującym.

Działanie: pobudzające, napotne, wiatropędne, uspokajające, przeciwbólowe. Wskazania: przeziębienia, gorączka, ból gardła, zapalenie krtani, ból ucha, niestrawność, pobudzenie nerwowe, ból głowy, bolesne miesiączkowanie.

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012. 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl