
Czy wiesz, że herbata z nasion kolendry znakomicie poprawia trawienie? Jest pomocna także na przeziębienie, gorączkę i kaszel. Kolendrę polecamy do pikantnych potraw. Poznaj kolendrę – przyprawę idealną w jesiennej kuchni i domowej apteczce.
Nasiona kolendry działają równoważąco na wszystkie trzy dosze. Poprawiają trawienie, obniżają gorączkę i działają moczopędnie.
Nasiona kolendry to dobry domowy sposób na wiele zaburzeń doszy pitta, zwłaszcza dotyczących układu trawiennego lub moczowego. Jest to skuteczny środek trawienny stosowany w przypadku, kiedy niewskazana jest większość ostrych ziół.
Kolendra jest znakomitą przyprawą do ostrych i pikantnych dań. Poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów, jest dobra na biegunkę.
W razie gorączki pij napar z 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru. Zaparzaj w 1 szklance gorącej wody przez 10 minut.
Na kaszel pomaga 1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry i naturalnego cukru, zmieszanych z 1 szklanką wody pozostałej po płukaniu ryżu.
W celu złagodzenia kaszlu zmieszaj 2 łyżeczki soku z kolendry, 1 łyżeczkę surowego cukru trzcinowego i 1/2 łyżeczki imbiru. Zażywaj 1 łyżeczkę w razie potrzeby.
Herbata złożona z równych części nasion kminu, nasion kolendry i nasion kopru to doskonały środek na trawienie. Stosuj około 1 łyżeczki tej mieszanki na szklankę wody i zaparzaj przez 10 minut.
Choroby związane z nadmiarem pitta, takie jak wysypka, pokrzywka i nudności, można uśmierzyć za pomocą naparu z 1 łyżeczki nasion kolendry, 1/2 łyżeczki kminu i 1 łyżeczki naturalnego cukru oraz 1 szklanki gorącego mleka. Pij 1−2 razy dziennie.
Sok z nasion kolendry jest skutecznym środkiem do użytku wewnętrznego w przypadku alergii, kataru siennego i wysypek skórnych. Zwykle podaje się jedną łyżeczkę soku trzy razy dziennie, ale można go również stosować zewnętrznie do łagodzenia świądu i stanów zapalnych skóry.
Nałożenie na powieki papki ze świeżych liści kolendry pomaga w przypadku zapalenia spojówek.
Jeśli odczuwasz pieczenie w cewce moczowej lub nadmierne pragnienie, przyjmuj 1 łyżeczkę nasion kolendry oraz po 1/2 łyżeczki amalaki i naturalnego cukru w 1 szklance wrzącej wody. Zaparzaj przez całą noc i pij zaraz po przebudzeniu.
W przypadku kamieni nerkowych i skąpomoczu oraz pieczenia podczas oddawania moczu zaparz 1 łyżeczkę nasion kolendry i 1/2 łyżeczki gokshury w 1 szklance zagotowanej wody, która pozostała po wypłukaniu surowego ryżu. Pij 2 razy dziennie.
Przeczytaj także:
Potrawy rozgrzewające i chłodzące
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.