Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • kiczadi
  • na wątrobę
  • pęcherzyk żółciowy
Kiczadi, na wątrobę, pęcherzyk żółciowy, dieta ajurwedyjska,
Kiczadi na wątrobę i pęcherzyk żółciowy

To kiczadi jest łagodnie moczopędne i przeczyszczające, a jednocześnie żółciopędne. Przyprawy i dal mung możesz przypiec na patelni bez tłuszczu, zanim dodasz wodę i inne składniki. Pasternak dodaje się głównie po to, by osłodzić danie i lekko je schłodzić.

 

 

Składniki:

1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee (lub mniej)

1 łyżeczka nasion kminu

½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

½ łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

⅓ szklanki suchego dalu mung w połówkach

1 szklanka kaszy perłowej

15 cm korzenia szałwii, obranego ze skórki i pokrojonego

1 pokrojony korzeń pasternaku (według uznania)

1 łyżka suszonego, pokrojonego korzenia mniszka lekarskiego

1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru

½ pałeczki kombu

250 g świeżych brokułów lub/i

1 pęczek świeżych warzyw zielonych

(liście mniszka lekarskiego są wyjątkowo dobre, jeśli możesz je dostać)

¾ łyżeczki soli morskiej

1 łyżka zmielonej kolendry

Na dużej, głębokiej patelni (o pojemności około 1 litra) rozgrzej ghee. Dodaj kmin, gorczycę i nasiona kolendry. Smaż, aż gorczyca zacznie strzelać. Potem wrzuć kurkumę i dal mung w połówkach, smaż przez 30 sekund. Następnie wlej 6 szklanek wody, dodaj kaszę, a potem szałwię, mniszek, imbir i kombu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 50 minut, aż kasza stanie się miękka. Dolej resztę wody (około 4 szklanki), mieszaj od czasu do czasu, by nie przywarło do dna patelni.

Umyj i pokrój brokuły lub zieleninę. Na 15 minut przed podaniem wrzuć warzywa, sól i zmieloną kolendrę. Zamieszaj, przykryj przykrywką i gotuj kolejne 10–15 minut lub dłużej.

Uwaga: Możesz dodać grzyby shitake, jeśli leczysz przeziębienie

czas przygotowania: 1½ godziny

0 wata, – pitta, – kapha

 

Zobacz przyprawyprodukty ajurwedyjskiezielonysklep.com

Przeczytaj także:

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl