To kiczadi jest łagodnie moczopędne i przeczyszczające, a jednocześnie żółciopędne. Przyprawy i dal mung możesz przypiec na patelni bez tłuszczu, zanim dodasz wodę i inne składniki. Pasternak dodaje się głównie po to, by osłodzić danie i lekko je schłodzić.
Składniki:
1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee (lub mniej)
1 łyżeczka nasion kminu
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
½ łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
⅓ szklanki suchego dalu mung w połówkach
1 szklanka kaszy perłowej
15 cm korzenia szałwii, obranego ze skórki i pokrojonego
1 pokrojony korzeń pasternaku (według uznania)
1 łyżka suszonego, pokrojonego korzenia mniszka lekarskiego
1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru
½ pałeczki kombu
250 g świeżych brokułów lub/i
1 pęczek świeżych warzyw zielonych
(liście mniszka lekarskiego są wyjątkowo dobre, jeśli możesz je dostać)
¾ łyżeczki soli morskiej
1 łyżka zmielonej kolendry
Na dużej, głębokiej patelni (o pojemności około 1 litra) rozgrzej ghee. Dodaj kmin, gorczycę i nasiona kolendry. Smaż, aż gorczyca zacznie strzelać. Potem wrzuć kurkumę i dal mung w połówkach, smaż przez 30 sekund. Następnie wlej 6 szklanek wody, dodaj kaszę, a potem szałwię, mniszek, imbir i kombu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 50 minut, aż kasza stanie się miękka. Dolej resztę wody (około 4 szklanki), mieszaj od czasu do czasu, by nie przywarło do dna patelni.
Umyj i pokrój brokuły lub zieleninę. Na 15 minut przed podaniem wrzuć warzywa, sól i zmieloną kolendrę. Zamieszaj, przykryj przykrywką i gotuj kolejne 10–15 minut lub dłużej.
Uwaga: Możesz dodać grzyby shitake, jeśli leczysz przeziębienie
czas przygotowania: 1½ godziny
0 wata, – pitta, – kapha
Zobacz przyprawy i produkty ajurwedyjskie w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl