Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • gotowanie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • deser indyjski
  • puding
kuchnia ajurwedyjska, danie ajurwedyjskie, deser,
Khir z marchwi

Indyjskie puddingi, czyli khir, zazwyczaj mają dość płynną konsystencję. Często przyprawia się je szafranem i kardamonem, ponieważ dzięki temu mleko traci swoje właściwości śluzotwórcze, a ponadto nadają one puddingom wyborny smak.

 

Składniki:

szczypta szafranu

1 łyżka mleka

½ szklanki ghee

2 szklanki marchewki, obranej i drobno utartej

8 szklanek mleka

1 czubata łyżeczka orzechów charole lub migdałów (opcjonalnie)

 ½ łyżeczki kardamonu

1 szklanka cukru jaggery (albo dowolna ilość innego cukru, do smaku)

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. W tym czasie rozgrzej garnek na małym ogniu i dodaj ghee. Mieszając, dodaj marchew i podsmażaj przez około 5 minut, tak aby nabrała aromatu. Wlej mleko, po czym dodaj orzechy charole, kardamon, namoczony szafran i cukier. Zamieszaj kilkakrotnie i doprowadź do wrzenia. Nadal mieszaj, pilnując, by danie się nie przypaliło, gdy zacznie gęstnieć. Mieszając, gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Jeśli chcesz, aby khir był gęstszy, gotuj dłużej. Można go podawać na ciepło lub na zimno.

 

Wybrane składniki znajdziesz w zielonysklep.com

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl