Indyjskie puddingi, czyli khir, zazwyczaj mają dość płynną konsystencję. Często przyprawia się je szafranem i kardamonem, ponieważ dzięki temu mleko traci swoje właściwości śluzotwórcze, a ponadto nadają one puddingom wyborny smak.
Składniki:
szczypta szafranu
1 łyżka mleka
½ szklanki ghee
2 szklanki marchewki, obranej i drobno utartej
8 szklanek mleka
1 czubata łyżeczka orzechów charole lub migdałów (opcjonalnie)
½ łyżeczki kardamonu
1 szklanka cukru jaggery (albo dowolna ilość innego cukru, do smaku)
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. W tym czasie rozgrzej garnek na małym ogniu i dodaj ghee. Mieszając, dodaj marchew i podsmażaj przez około 5 minut, tak aby nabrała aromatu. Wlej mleko, po czym dodaj orzechy charole, kardamon, namoczony szafran i cukier. Zamieszaj kilkakrotnie i doprowadź do wrzenia. Nadal mieszaj, pilnując, by danie się nie przypaliło, gdy zacznie gęstnieć. Mieszając, gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Jeśli chcesz, aby khir był gęstszy, gotuj dłużej. Można go podawać na ciepło lub na zimno.
Wybrane składniki znajdziesz w zielonysklep.com
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl