
Przyprawy dodawane do potraw nie tylko podkreślają ich smak i aromat. To także całe bogactwo zdrowotnych właściwości. Ajwan, czarny pieprz, goździki, kolendra, kmin, imbir – sprawdź, jakie przyprawy podkręcają przemianę materii.
Ajwan – pomaga zlikwidować gazy w jelitach. Jest pikantny i ostry, zaleca się go w celu pobudzenia ognia trawiennego i pobudzenia pracy jelit.
Liść laurowy – poprawia trawienie, podsyca ogień trawienny i działa moczopędnie. W razie niestrawności polecamy następującą mieszankę: 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych zaparzanych przez 10 minut w szklance gorącej wody. Dodaj szczyptę kardamonu i pij po posiłkach.
Czarny pieprz – skutecznie podkręca przemianę materii, ponadto jest skuteczny na pasożyty. Na bóle brzucha spowodowane przejedzeniem zastosuj mieszankę z 1 szczypty czarnego pieprzu, 1 szczypty asafetydy oraz 1 łyżeczki ghee.
Kardamon – poprawia trawienie oraz smak pokarmu. Polecamy skuteczną miksturę odchudzającą z wykorzystaniu kardamonu: Weź szczyptę kardamonu, szafranu i gałki muszkatołowej, zmieszaj z 1/2 łyżeczki miodu i 1 łyżeczką soku z aloesu. Pij dwa razy dziennie.
Cynamon – skutecznie wzmaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia krążenie. Na niestrawność i biegunkę pomoże mieszanka złożona z 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej, stosowana 2-3 razy dziennie.
Goździki – poprawiają przemianę materię i likwidują wzdęcia. Są skuteczne w przypadku niestrawności. Na niestrawność i nadmierną ilość gazów w jelitach polecamy następującą mieszankę: weź szczyptę sproszkowanych goździków z 1/4 łyżeczki trikatu i 1 łyżeczką miodu. Przyjmuj 5 minut przed udaniem się na spoczynek.
Nasiona kolendry – herbata złożona z równych części nasion kminu, nasion kolendry i nasion kopru to doskonały środek na trawienie. Stosuj około 1 łyżeczki tej mieszanki na szklankę wody i zaparzaj przez 10 minut.
Kmin – to istotny element kuchni ajurwedyjskiej ze względu na jego charakterystyczny smak i cudowne właściwości lecznicze. W zasadzie przypadku jakichkolwiek dolegliwości trawiennych kminu można użyć w ciemno. Podsyca on ogień trawienny i poprawia wchłanianie minerałów w jelitach. Przynosi ulgę w bólach żołądka, nudności i biegunce. Na usprawnienie trawienia sporządź mieszankę z 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminu, szczypty asafetydy i szczypty soli kamiennej. Zmieszaj i dokładnie przeżuj. Następnie popij ciepłą wodą.
Imbir – podsyca ogień trawienny, poprawia trawienie, wchłanianie i absorpcję pokarmu. Na pobudzenie trawienia można żuć cienki plasterek imbiru ze szczyptą soli na 10 minut przed posiłkiem. Mieszanka złożona z 1 łyżeczki świeżego imbiru oraz 1 łyżeczki soku z limonki, przyjmowana po posiłku, poprawia trawienie i likwiduje wzdęcia.
Przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Pieprz kajeński i pieprz czarny
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.