Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • produkty ekologiczne
  • warzywa strączkowe
ajurweda Kraków
Jak przyprawiać warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe są roślinnym źródłem białka. Nieodpowiednio przygotowane wywołują wzdęcia. Warto wiedzieć, że przyprawy, takie jak kmin, kolendra czy imbir sprawiają, że strączki są lżej strawne dla układu pokarmowego.

Spośród warzyw strączkowych najlepsza jest fasola mung, ponieważ jest najbardziej lekkostrawna. Strączki warto gotować z kurkumą, co zapobiega przedostaniu się toksyn do krwi. A także z kminem i nasionami kolendry, które pobudzają ogień trawienny.

Warto dodać także imbir, czosnek i asafetydę, co uniemożliwia podrażnienie doszy wata. W celu kontrolowania doszy wata podczas gotowania do potraw dodaje się odrobinę tłuszczu.

Nasilenie wata spowodowane przez fasolę i groszek zazwyczaj przejawia się w postaci wzdęcia. Można temu zapobiec, namaczając warzywa strączkowe przez co najmniej godzinę, a następnie odlewając tę wodę przed gotowaniem.

Osoby typu wata powinny spożywać tylko niewielkie ilości warzyw strączkowych podczas jednego posiłku. Nawet tofu, które zostało poddane wstępnej fermentacji, może zaostrzyć wata, jeśli będziemy je jeść w dużych ilościach przez dłuższy czas. Najlepsze warzywa strączkowe dla osób typu wata to: czarna i czerwona soczewica, ciecierzyca, fasola mung i tofu. Czarna soczewica bardzo wzmacnia, lecz jest również ciężkostrawna. Należy ją dobrze namoczyć przed gotowaniem i przyrządzać z dodatkiem dużej ilości czosnku lub asafetydy.

Najlepsze przyprawy dla osób wata to: kmin rzymski, kurkuma, imbir, kolendra, koper oraz cynamon. Dobrze sprawdzi się też asafetyda oraz czosnek.

Osoby typu pitta powinny spożywać warzywa strączkowe z umiarem. Korzystne są dla nich: czarna soczewica, ciecierzyca, fasola mung i tofu. Żółta soczewica nie jest wskazana dla doszy pitta. Ostre przyprawy nie są odpowiednie dla osób pitta, gdyż nasilają typową dla nich agresywną niecierpliwość. Z diety osób pitta należy wyeliminować gorczycę, a sól bardzo ograniczyć lub całkiem z niej zrezygnować. Do warzyw strączkowych najlepiej używać kombinacji kminu z kolendrą.

Dla osób pitta najlepsze przyprawy to: kolendra, koper, kurkuma oraz w niewielkich ilościach kmin i czarny pieprz.

Osoby typu kapha nie powinny w nadmiarze spożywać w nadmiarze roślin strączkowych. Ich organizm nie potrzebuje dużych ilości białka. Osoby te powinny unikać najbardziej ciężkostrawnych warzyw strączkowych, takich jak czarna soczewica, czerwona fasola czy soja. W niewielkich ilościach dozwolone jest dobrze ugotowane tofu. Najlepsze dla nich warzywa strączkowe to: czarna fasola, fasola mung, fasola pinto oraz czerwona soczewica.

Przyprawy pobudzają organizm osób typu kapha. Mogą one stosować wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, która bezpośrednio zaostrza kapha. Dla osób kapha najlepszy będzie imbir, czarny pieprz, pieprz kajeński, kolendra, kurkuma, cynamon, czosnek oraz gorczyca.

 

Opracowanie na podstawie:

Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert Svoboda.Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2013.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl