
Problemy żołądkowe i trawienne to jedne z najczęstszych dolegliwości występujących w naszej strefie klimatycznej. Wielu dolegliwości można uniknąć, poświęcając czas na ułożenie odpowiedniej diety i troskę o dobrą jakość produktów. Co zrobić, gdy boli brzuch? Sprawdź.
Najprostsze porady to: jeść posiłek z uważnością i powoli, dokładnie przeżuwać każdy kęs, pić niewiele podczas posiłku, nie przejadać się, jeść posiłki regularnie. Są to proste i oczywiste zasady, ale na co dzień rzadko ich przestrzegamy.
Skłonność do ekscytacji i nerwowa natura doszy wata źle wpływa na trawienie, dlatego osoby takie cierpią na wzdęcia, skurcze i bóle. Dolegliwościom tym można zaradzić, stosując następujące olejki eteryczne: dzięgiel, anyż, liść laurowy, kardamon, rumianek, koper włoski, imbir, estragon, waleriana oraz inne środki wiatropędne.
Ognista natura doszy pitta odzwierciedla się w postaci pieczenia, wrzodów, szybkiego trawienia, nieustannego głodu. Ulgę przynoszą następujące olejki: rumianek, szałwia muszkatołowa, kolendra, kmin, koper włoski, koperek, melisa, limonka, mięta, szafran i krwawnik.
Łagodny, spokojny charakter doszy kapha niekiedy przejawia się w powolnym trawieniu, gromadzeniu się śluzu, utracie smaku oraz tyciu. Zaburzenia te skutecznie łagodzą wszystkie wiatropędne olejki eteryczne, ale szczególnie te rozgrzewające i pobudzające: goździki, liść laurowy, kardamon, imbir, jałowiec, oregano, pietruszka i tymianek.
Wrzody
W przypadku nadmiaru doszy wata wrzody mogą być spowodowane przez zbyt suche, zimne pokarmy, ostre przyprawy, nieregularne posiłki, lęki i zamartwianie się; towarzyszy im ból i niedobór śluzu. Zaleca się tradycyjne środki lecznicze oraz ciepłe kompresy z olejkami z anyżu, cytryny i rumianku rzymskiego.
Wrzody typu pitta mogą powstawać wskutek agresji oraz nadmiaru ostrych przypraw przyczyniających się do nadprodukcji kwasu i uczucia pieczenia. Zimne okłady z rumianku pospolitego, lawendy, mięty i kopru włoskiego złagodzą objawy.
Osoby typu kapha rzadziej cierpią na wrzody, którym może towarzyszyć powolne trawienie, żal, nadmierne przywiązanie, nudności i tępy ból. Zaleca się ciepłe okłady z mirry i kminu oraz stosowanie ziół wiatropędnych.
Zobacz dżemik Annaprash (żołądek i jelita) w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz herbatę ziołową Vidanga (redukcja wagi) w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Encyklopedia ziół - babka płesznik
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda i aromaterapia. Light Miller, Bryan Miller. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu