
Polecamy pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który jest znakomitą słodką przekąską. Daktyle nadziewane masłem migdałowym, do tego kokos, imbir, kardamon, mięta, świeży sok z pomarańczy i nektar z agawy – to mocno energetyczna i bardzo smaczna bomba witamin i minerałów.
Nadziewane daktyle są wegańskie i bezglutenowe.
Czas przygotowania: 25 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 12 nadziewanych daktyli.
Składniki:
12 dużych daktyli (Medjool)
1/2 szklanki masła z surowych migdałów lub orzechów włoskich
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka syropu z brązowego ryżu lub nektaru z agawy
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru (opcjonalnie)
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (opcjonalnie)
12 listków mięty (do dekoracji)
Przygotowanie:
Ostrym nożem natnij każdy daktyl wzdłuż, ale nie przecinaj go do końca. Usuń pestkę i rozchyl daktyla, tak aby utworzyć w nim niewielkie zagłębienie. Odłóż na bok.
W średniej misce wymieszaj masło migdałowe, sok pomarańczowy, syrop z brązowego ryżu, świeży imbir, sproszkowany imbir i kardamon, aż uzyskasz gładką konsystencję. Nafaszeruj każdy daktyl jedną łyżeczką tej mieszanki.
Jeśli używasz wiórków kokosowych, to wsyp je do małej miseczki. Delikatnie przyciśnij daktyl do wiórków od nafaszerowanej strony. Ułóż na talerzu. Jeśli chcesz, ozdób każdy daktyl listkiem mięty.
Nadziewane daktyle można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni.
Rozmaite przyprawy, indyjskie masale do dań wegańskich, a także aromatyczne ekologiczne herbaty znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Deser z daktyli na dobry nastrój
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.