Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • ajurweda przepisy
  • kakao surowe
produkty naturalne
Czekoladowa owsianka

Proponujemy przepis na pyszne ciasto czekoladowe na bazie płatków owsianych. Cudownie aromatyczne - z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru – wspaniale poprawia humor podczas długich, jesiennych wieczorów oraz delikatnie rozgrzewa. 

 

Czas przygotowania: 1 godzina

– wata, – pitta, umiarkowanie + kapha

Składniki:

1 szklanka cukru daktylowego lub syropu z ryżu brązowego (albo mieszanka obu)

1/2 szklanki ghee lub niesolonego masła

1/8 łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru

1/8 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko ubite

1 szklanka mąki owsianej lub razowej

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki rodzynek

1/4 szklanki orzechów włoskich lub nasion słonecznika

1/4 szklanki posiekanych daktyli (według uznania)

5 łyżek surowego kakao

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik od temperatury 190°. Ghee (lub masło) utrzyj z cukrem lub syropem na gładki krem w misce średniej wielkości. Następnie dodaj imbir, goździki, kakao i  cynamon. Potem dodaj ubite jajko i wanilię.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane i pozostałe składniki. Suchą mieszankę dodaj do kremu. Delikatnie wymieszaj całość. Wyłóż masę do brytfanny i piecz przez 15 minut. Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Smacznego!

Uwagi: Osoby typu kapha powinny zastąpić daktyle, używając w zamian rodzynki lub figi. Można także zwiększyć ilość imbiru i goździków o 1/4 łyżeczki lub więcej, do smaku. Mąka owsiana i płatki owsiane mają korzystne działanie, ponieważ są rozgrzewające.

 

Ekologiczne, sproszkowane kakao firmy Rainforest Foods znajdziesz – tutaj.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl