
Proponujemy przepis na pyszne ciasto czekoladowe na bazie płatków owsianych. Cudownie aromatyczne - z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru – wspaniale poprawia humor podczas długich, jesiennych wieczorów oraz delikatnie rozgrzewa.
Czas przygotowania: 1 godzina
– wata, – pitta, umiarkowanie + kapha
Składniki:
1 szklanka cukru daktylowego lub syropu z ryżu brązowego (albo mieszanka obu)
1/2 szklanki ghee lub niesolonego masła
1/8 łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko ubite
1 szklanka mąki owsianej lub razowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzechów włoskich lub nasion słonecznika
1/4 szklanki posiekanych daktyli (według uznania)
5 łyżek surowego kakao
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik od temperatury 190°. Ghee (lub masło) utrzyj z cukrem lub syropem na gładki krem w misce średniej wielkości. Następnie dodaj imbir, goździki, kakao i cynamon. Potem dodaj ubite jajko i wanilię.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane i pozostałe składniki. Suchą mieszankę dodaj do kremu. Delikatnie wymieszaj całość. Wyłóż masę do brytfanny i piecz przez 15 minut. Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Smacznego!
Uwagi: Osoby typu kapha powinny zastąpić daktyle, używając w zamian rodzynki lub figi. Można także zwiększyć ilość imbiru i goździków o 1/4 łyżeczki lub więcej, do smaku. Mąka owsiana i płatki owsiane mają korzystne działanie, ponieważ są rozgrzewające.
Ekologiczne, sproszkowane kakao firmy Rainforest Foods znajdziesz – tutaj.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.