
Chlebek ten długo zachowuje swą miękkość - można nim zastąpić tradycyjne pieczywo, a nawet tortille. Znakomity jako dodatek do ciepłych warzyw duszonych na patelni, można go jeść z humusem, ze smażonym tofu, z pastą warzywną lub na słodko - z domową konfiturą. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 10-12 chlebków.
Składniki:
3 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
2,5 łyżki łusek z nasion babki płesznik
3/4 szklanki + 2 łyżki ciepłej wody
1 szklanka mąki amarantusowej lub mąki z sorgo
1/4 szklanki skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki oleju kokosowego, oleju krokoszowego lub innego neutralnego oleju
1/2 szklanki mąki amarantusowej lub ryżowej
Przygotowanie:
Zmiel lub zmiksuj na gruby proszek nasiona chia z łuskami babki płesznik. Przesyp proszek do dużej miski, zalej go wodą, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Gotowa mieszanka konsystencją powinna przypominać gęsty żel.
W drugiej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, skrobię, sól, proszek do pieczenia i garam masala.
Przesyp suchą mieszankę do miski z żelem, wlej olej i zagnieć. Z początku całość będzie wydawała się bardzo sucha, ale po minucie lub dwóch ugniatania powinna zacząć się lepić. Kiedy ciasto będzie miało lepką konsystencję, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 5 minut.
Natłuść dłonie i podziel ciasto na 12 części, a następnie uformuj je w kulki. Na czas pieczenia chlebków przykryj je ściereczką. Spłaszcz pierwszą kulkę, mocno oprósz ją mąką i rozwałkuj na cienki placek. W trakcie wałkowania posypuj ciasto mąką, a jeśli za bardzo się lepi, umieść je między dwiema warstwami papieru do pieczenia.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim/dużym ogniu. Kiedy będzie gorąca, połóż na niej pierwszy chlebek. Piecz około 20 sekund, aż na powierzchni zaczną tworzyć się niewielkie pęcherzyki. Przewróć go na drugą stronę i piecz jeszcze 20-30 sekund, aż bąble staną się większe i będzie ich więcej.
Na tym etapie możesz przewrócić chlebek, piec jeszcze 10 sekund i podać na stół lub opiec go nad dużym płomieniem, aż napęcznieje. Przy opiekaniu trzymaj go w szczypcach i obracaj co 1-2 sekundy, by równo napęczniał. Przełóż gotowy chlebek na talerz i przykryj go ściereczką. Tak samo upiecz pozostałe chlebki.
Możesz je przechowywać w pojemniku wyłożonym papierem lub ręcznikiem papierowym.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Purana, Wrocław 2017.