Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • zdrowa dieta
  • przepisy ajurwedyjskie
dania wegetariańskie
Burgery wegetariańskie z fasolki

Polecamy pyszne, aromatyczne i bardzo lekkie burgery. W sam raz na upalne dni. Znakomicie smakują z warzywną sałatką. Możesz modyfikować przepis wedle własnego uznania. Podajemy kilka pomysłów.

Czas przygotowania: 1,5 godziny, jeśli używasz szybkowaru

2 godziny bez szybkowaru

0 wata, 0 pitta, 0 kapha

Z przepisu powinno wyjść 10–12 kotlecikow o średnicy 5–10 cm.

 

Składniki:

1 szklanka fasolki mung w całości

4–5 szklanki wody

2 łyżki ryżu brązowego lub dzikiego

1 pałeczka kombu

1 łyżeczka oleju słonecznikowego

1/2 drobno pokrojonej cebuli średniej wielkości

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/2 łyżeczki suszonego oregano

2 średniej wielkości czerwone ziemniaki ze skórką

1 białko

1 łyżeczka–2 łyżki zmielonej gorczycy (mniej dla pitta, wata i kapha mogą używać do woli)

1 łyżeczka soli morskiej lub kamiennej

1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

2 łyżki mąki jęczmiennej lub razowej

 

Przygotowanie:

Wersja 1: Do szybkowaru włóż fasolkę mung, wodę, ryż, kombu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25 minut (jeśli wolisz twardsze burgery, gotuj przez 20 minut). Jeśli nie używasz szybkowaru, zagotuj fasolkę z resztą wspomnianych składników i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę lub aż zmięknie.

Gdy fasolka się gotuje, umyj ziemniaki i pokrój je w ćwiartki, a potem jeszcze na pół. Poszatkuj cebulę. Rozgrzej olej w dużej patelni, dodaj kmin, oregano i cebulę. Smaż, aż fasola zmięknie, a przyprawy zbrązowieją. Odstaw na bok i poczekaj, aż fasola będzie gotowa.

Następnie ostudź szybkowar w zimnej wodzie i dodaj ziemniaki. Gotuj bez przykrycia, aż zmiękną, czyli około 20–30 minut. Następnie przełóż fasolkę i ziemniaki do innego naczynia, dołóż przyprawy i wszystko zmiażdż. Dodaj białko, musztardę oraz sól i pieprz, zamieszaj. Dodaj mąki, jeśli masa na burgera jest za rzadka. Uformuj kotleciki i smaż na teflonowej patelni, aż kotleciki staną się brązowe z obu stron. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 160° przez około 20–30 minut.

Wersja 2: Zamiast 2 czerwonych ziemniaków użyj 1 duży słodki ziemniak. Umyj i obierz go ze skórki, dodaj do potrawy tak jak w poprzednim przepisie, kiedy fasolka już się zagotuje.

Nie dodawaj oregano i musztardy, lecz 1 łyżeczkę świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojonego i rozgniecionego, oraz 1 łyżeczkę łagodnej przyprawy curry.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl