
Polecamy pyszne, aromatyczne i bardzo lekkie burgery. W sam raz na upalne dni. Znakomicie smakują z warzywną sałatką. Możesz modyfikować przepis wedle własnego uznania. Podajemy kilka pomysłów.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, jeśli używasz szybkowaru
2 godziny bez szybkowaru
0 wata, 0 pitta, 0 kapha
Z przepisu powinno wyjść 10–12 kotlecikow o średnicy 5–10 cm.
Składniki:
1 szklanka fasolki mung w całości
4–5 szklanki wody
2 łyżki ryżu brązowego lub dzikiego
1 pałeczka kombu
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
1/2 drobno pokrojonej cebuli średniej wielkości
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 średniej wielkości czerwone ziemniaki ze skórką
1 białko
1 łyżeczka–2 łyżki zmielonej gorczycy (mniej dla pitta, wata i kapha mogą używać do woli)
1 łyżeczka soli morskiej lub kamiennej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki mąki jęczmiennej lub razowej
Przygotowanie:
Wersja 1: Do szybkowaru włóż fasolkę mung, wodę, ryż, kombu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25 minut (jeśli wolisz twardsze burgery, gotuj przez 20 minut). Jeśli nie używasz szybkowaru, zagotuj fasolkę z resztą wspomnianych składników i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę lub aż zmięknie.
Gdy fasolka się gotuje, umyj ziemniaki i pokrój je w ćwiartki, a potem jeszcze na pół. Poszatkuj cebulę. Rozgrzej olej w dużej patelni, dodaj kmin, oregano i cebulę. Smaż, aż fasola zmięknie, a przyprawy zbrązowieją. Odstaw na bok i poczekaj, aż fasola będzie gotowa.
Następnie ostudź szybkowar w zimnej wodzie i dodaj ziemniaki. Gotuj bez przykrycia, aż zmiękną, czyli około 20–30 minut. Następnie przełóż fasolkę i ziemniaki do innego naczynia, dołóż przyprawy i wszystko zmiażdż. Dodaj białko, musztardę oraz sól i pieprz, zamieszaj. Dodaj mąki, jeśli masa na burgera jest za rzadka. Uformuj kotleciki i smaż na teflonowej patelni, aż kotleciki staną się brązowe z obu stron. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 160° przez około 20–30 minut.
Wersja 2: Zamiast 2 czerwonych ziemniaków użyj 1 duży słodki ziemniak. Umyj i obierz go ze skórki, dodaj do potrawy tak jak w poprzednim przepisie, kiedy fasolka już się zagotuje.
Nie dodawaj oregano i musztardy, lecz 1 łyżeczkę świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojonego i rozgniecionego, oraz 1 łyżeczkę łagodnej przyprawy curry.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.