
Polecamy obłędnie pyszny, słodki i bardzo sycący budyń daktylowy. W Indiach ta potrawa nosi nazwę "khir". Dodatek szafranu i kardamonu ułatwia trawienie. Słodki posmak daktyli i delikatny smak orzechów – czy potrzeba czegoś więcej, by nasycić swe zmysły. Spróbuj.
Składniki:
1 szczypta szafranu
1 łyżka mleka
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
5 szklanek mleka
1/4 łyżeczki kardamonu
1 pełna łyżeczka orzechów charole (opcjonalnie)
1 łyżka ghee
1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) cukru sucanat lub innego
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Włóż daktyle do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Zagotuj na małym ogniu 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy charole, namoczony szafran i zmiksowane daktyle.
Mieszając, dodaj cukier oraz ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło. Podawaj na ciepło.
Osoby o konstytucji kapha mogą dodać szczyptę imbiru, ale powinny jeść niewielkie ilości tego dania.
Kardamon i szafran oraz wysokiej jakości masło ghee znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.