Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przyprawy
  • zioła ajurwedyjskie
  • ajurweda Kraków
  • cynamon
przyprawy
Lecznicze przyprawy - cynamon cejloński

Jakie właściwości lecznicze ma cynamon? Jakie są wskazania do jego spożywania? Co mówi o nim ajurweda, a co tradycyjna medycyna chińska? Cynamon - chętnie dodawany do potraw, deserów i napojów - może być też znakomitym remedium na wiele dolegliwości.

Dosza: kapha -, pitta +, wata -

Smak: słodki, ostry

Natura termiczna: ogrzewający

Narządy: serce, układ trawienny, pęcherz moczowy

Działanie: ściągające, przeciwbakteryjne, wiatropędne, przeciwwzdęciowe, poprawiające trawienie i przyswajanie pokarmu, pobudzające wydzielanie i pracę żołądka, pobudzające układ krążenia, napotne, oczyszczające z produktów przemiany materii

Działanie według ajurwedy: łagodzi kapha i wata, wzmaga apetyt i chęć spożywania posiłków, odtruwa, neutralizuje toksyny, oczyszcza jamę ustną i gardło

Wskazania: biegunka, łagodny lub średnio nasilony nieżyt jelit, nudności i wymioty, niestrawność, zapalenie gardła, przeziębienie, choroby grypopodobne, subiektywne odczucia dolegliwości sercowych, cukrzyca (surowiec pomocny w leczeniu hiperglikemii i powikłań cukrzycy)

Wskazania według ajurwedy: niestrawność, stany zapalne jamy ustnej, kłujący ból brzucha i kolka, stan zapalny jelit, pasożyty, zakażenie bakteryjne, wzdęcia, zatrucie pokarmowe, robaczyca przewodu pokarmowego, nadmierne pragnienie, ból zębów, zapalenie zatok, osłabienie i choroby serca, choroby pęcherza moczowego.

Sposób przygotowania: napar lub odwar (3 min.) z 1/3 łyżeczki na 200 ml wody lub mleka. Wino lub nalewka na wódce przygotowane w proporcji 50 g cynamonu na 500 ml (macerować 5 dni), łyżeczka 2-4 x dziennie. Cynamon warto łączyć z innymi surowcami o właściwościach rozgrzewających, jak np. goździki, kłącze imbiru, gałka muszkatołowa, zwracając uwagę, aby nie stosować w chorobach z wysoką gorączką, powyżej 38 stopni C.

 

Zobacz kora cynamonu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Lecznicze przyprawy - kardamon 

 

Opracowanie na podstawie:

Leksykon naturalnych surowców leczniczych. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Zbigniew Skotnicki. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl