
W zimowym numerze "Yoga & Ayurveda" ukazał się artykuł pt. "Właściwości energetyczne ziół. Wprowadzenie do ziołolecznictwa ajurwedyjskieg". Artykuł powstał na podstawie książki "Joga ziół" opublikowanej w naszym wydawnictwie. Ajurweda przyjmuje istnienie sześciu smaków – słodkiego, kwaśnego, słonego, ostrego, gorzkiego i cierpkiego. Ajurweda podchodzi do kwestii ziół dogłębnie i wieloaspektowo. Uwzględnia wszystkie sposoby przygotowania i wykorzystywania ziół. Zachęcamy do przeczytania artykułu. „Yoga & Ayurveda” Nr 1 (8) 2015.
Ajurweda klasyfikuje zioła na różne sposoby, zgodnie z ich zastosowaniem, energetyką, pochodzeniem oraz oddziaływaniem na dosze. Zanim wybierzemy określone ziele w celu leczenia, musimy uwzględnić wszystkie te czynniki.
Informujemy, że w tym samym numerze gazety znajduje się także recenzja książki "Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie". Vasant Lad, David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2012.