- Kategorie:
- śniadania

Zaletą tego chlebka jest to, że jest wilgotny, nie rozpada się i jest bardzo smaczny. Można również dodać do niego owoce, takie jak banany, morele lub daktyle, na przykład zamiast niektórych mokrych składników.
Możesz modyfikować przepis, eksperymentując ze smakiem i aromatem. Podajemy kilka pomysłów.
Czas przygotowania: 40 minut
łagodnie + pitta, łagodnie + wata, – kapha
Składniki:
1,5 szklanki otrębów owsianych
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki, jeśli pieczesz w wysokiej temperaturze)
2 szklanki mleka sojowego lub krowiego (sojowego dla kapha)
1-2 łyżki syropu klonowego (większa ilość dla wata i pitta, mniejsza dla kapha lub do smaku)
1 duże ubite jajko
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/4 szklanki nasion słonecznika (według uznania)
Zarówno wata, jak i pitta mogą zmienić nieco przepis, dodając masło i dżem oraz substancję słodzącą (np. syrop ryżowy lub nieco więcej syropu klonowego).
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 220°. W średniej wielkości misce wymieszaj suche składniki: otręby, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubij jajko, a potem dodaj mleko sojowe, syrop klonowy i olej, nadal ubijając składniki. Dodaj mokre składniki do suchych, mieszaj krótko i delikatnie. Powstanie ciasto o kremowej, oleistej konsystencji. Nałóż do wcześniej natłuszczonej foremki i piecz przez 20-25 minut (włóż nóż w środek ciasta, powinien być suchy). Pokrój na 16 pięciocentymetrowych kawałków. Jeśli upieczesz ciasto w foremkach na muffinki, uzyskasz 12 sztuk.
Innym wariantem jest chleb cebulowy z szałwią: usmaż na łyżce oleju 1 małą pokrojoną cebulkę. Nie dodawaj słodzików (w postaci syropu klonowego czy owoców), lecz 1 łyżkę suszonej szałwii. Zmieszaj wszystko z mokrymi składnikami. Dalej postępuj jak w przepisie wyżej. To aromatyczny i lekki wypiek.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.