Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kiczadi
  • ryż
  • dal
  • trawienie
Kiczadi na trawienie

Kiczadi to proste potrawy składające się z gotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu (grochu lub z łuskanej fasoli mung). Potrawa ta, stanowiąca podstawę diety wielu Hindusów, jest także daniem oczyszczającym i przywracającym równowagę.

Ze względu na swoją lekkostrawność i zdolność usuwania toksyn z organizmu jest doskonała dla osób, które cierpią na zaburzenia trawienia lub wchłaniania.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.

− wata, + pitta, – kapha

Składniki:

1/2 łyżeczki nasion kminu

2 łyżki ghee lub oleju słonecznikowego

3 liście laurowe

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 pałeczka kombu

1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru

1/2 szklanki ryżu basmati

4-6 szklanek wody

3 szklanki świeżych warzyw, na przykład marchewki, cukini lub innych dyniowatych, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

Umyj ryż i fasolę, aż woda będzie czysta. Rozgrzej ghee w rondlu średniej wielkości. Dodaj nasiona kminu, liście laurowe, kolendrę i oregano. Poczekaj chwilę, aż ghee się zrumieni, uwalniając swój zapach (poczujesz go). Dodaj kurkumę, ryż i dal, zamieszaj. Kolejno wlej wodę, dodaj sól, kombu i imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasolka i ryż będą bardzo miękkie (jednak nie rozgotowane), co zajmie około 1 godziny. Umyj i pokrój warzywa. Dodaj je i gotuj, aż będę miękkie (około 15–20 minut lub więcej).

Uwagi:Pitta mogą dodać dużo świeżej, posiekanej kolendry. Jeśli kaphaprzygotowują tę potrawę tylko dla siebie, mogą ograniczyć ghee lub olej do 1 łyżeczki.Więcej ghee dla innych dosz, zwłaszcza dla wata, można dodać po ugotowaniu.

 

Przepis pochodzi z książki:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl