- Kategorie:
- napoje

Ta herbata w kolorze jasnoróżowym jest dobrą alternatywą dla zagęszczanych napojów dla dzieci i dorosłych. Przy ograniczonej ilości imbiru będzie doskonałym napojem chłodzącym. Hibiskus jest bogaty w witaminę C i ma właściwości podnoszące odporność organizmu.
Jeśli uprawiasz hibiskus w domu, możesz użyć do tego naparu jego kwiatów, jeśli już zakwitły, pod warunkiem że nie używasz do jego pielęgnacji środków chemicznych.
Suszone kwiaty hibiskusa można bez problemu dostać w sklepach ze zdrową żywnością.
Czas przygotowania: 15 minut
– wata, – pitta, – kapha
Składniki:
4 szklanki wody
2 laski cynamonu
0,5 łyżeczki lub 1 łyżka startego, świeżego korzenia imbiru
1/4 szklanki suszonego hibiskusa
miód lub mrożony koncentrat pomarańczowy do smaku (osoby pitta mogą użyć w zamian syropu klonowego)
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w garnku średniej wielkości. Dodaj cynamon, imbir i hibiskus. Przykryj, zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 10 minut. Odcedź i podawaj napój niesłodzony (cierpki) lub dodaj 0,5-1 łyżeczki miodu na szklankę (dla wata lub kapha) albo 1-3 łyżeczki koncentratu pomarańczowego (dla pitta lub wata). Latem wstaw do lodówki do schłodzenia lub podaj z dużą ilością lodu. Smacznego!
Uwagi: Napój jest dobry także w chłodniejsze dni, podawany na ciepło.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.