
Publikacja dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samoleczenia. Zawiera ponad 250 sprawdzonych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by pomóc zachować witalność i energię przez długie lata. Oferuje szeroki wachlarz zindywidualizowanych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów konstytucjonalnych - od orientalnych dań indyjskich aż po europejskie i amerykańskie specjały. Książka dogłębnie omawia ajurwedyjski system żywienia. Kładzie nacisk na pełną wartość odżywczą potraw, ich właściwości lecznicze oraz okoliczności takie jak zmieniające się pory roku czy podróże. (Nowa edycja - 2016)
"Nie jest to kolejna książka kucharska, mamy przed sobą unikalny podręcznik służący osiągnięciu pełnego zdrowia. Jeśli będzie stosowany ze zrozumieniem, doprowadzi do okrycia zupełnie nowego wymiaru troski o zdrowie i radości płynącej z jedzenia". jogin Amrit Desai
"Książka prezentuje proste przepisy oparte na zasadach ajurwedy, które mogą służyć każdemu za przewodnik w codziennym gotowaniu”. dr Vasant Lad (lekarz ajurwedyjski, autor: "Ayurveda, The Science of Self-Healing")
"Jednym z najbardziej pożytecznych fragmentów książki są schematy menu; pokazano tu diety dla różnych ajurwedyjskich typów, jak również poszczególne menu, bezpieczne dla wszystkich". dr David Frawley (autor: "Ayurvedic Healing: A comprehensive Guide", współautor: "The Yoga of Herbs")
"Książka, zainspirowana ajurwedyjską nauką o żywieniu, uczy czytelników posługiwać się pożywieniem w celu polepszenia jakości ich życia". dr Robert Svoboda, (lekarz ajurwedyjski, autor książki "Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę")
Książkę kupisz w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
O autorkach
Amadea Morningstar - dyplomowana dietetyczka i psychoterapeutka. W 1983 rozpoczęła studia nad ajurwedą i jej praktycznym zastosowaniem, które sprawiły, że ajurweda stała się kluczowym elementem jej prywatnej praktyki leczenia oraz nauczania. Od 1984 roku pracuje w Instytucie Ajurwedy w Albuquerque w Nowym Meksyku.
Urmila Desai – praktykuje ajurwedę od dziecka. Poznała i doświadczyła kuchni ajurwedyjskiej w swojej rodzinnej wiosce Halol w Indiach. Inspiracja przepisami ajurwedyjskimi wypływa z jej duchowej praktyki. Wraz z mężem joginem Amritem Desai prowadzi w Lenox (w stanie Massachusetts) jeden z największych ośrodków jogi w USA - Kripalu.
Wieloletnia znajomość autorek, oparta o doświadczenie twórczego gotowania, zaowocowała powstaniem niniejszej książki.
Informacje o książce:
Liczba stron: 426
Format: 16,5 x 23,5
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Edycja 2015