Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kotleciki
  • burgery
  • warzywa
  • groszek
Kotleciki z zielonym groszkiem

Kotleciki świetnie nadają się na lunch. Jeśli podasz je z gotowanymi brokułami, szparagami lub sałatką z ogórków będą znakomitym pomysłem na wiosenny obiad lub kolację. Można posypać je startym żółtym serem.

Czas przygotowania: 1 godzina

umiarkowanie + wata, – pitta, – kapha

 

Składniki:

5 ziemniaków średniej wielkości

1 łyżka oleju słonecznikowego (migdałowego lub kokosowego)

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka nasion sezamu

2 łyżeczki cukru trzcinowego

3 szklanki mrożonego zielonego groszku

  • olej migdałowy Kup w naszym sklepie

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj ziemniaki ze skórką. Ugotuj je i ostudź. Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej na patelni średniej wielkości i dodaj gorczycę. Zmiksuj groszek w mikserze. Gdy gorczyca zacznie strzelać, dodaj zielony groszek i sól. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cała woda wyparuje. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Ostudź. Ziemniaki rozgnieć w osobnej misce i uformuj 10-12 kulek. Z kulek zrób kotleciki, następnie ułóż trochę zmiksowanego groszku na środku kotlecika. Ulep okrągły pieróg. Rozgrzej żelazny garnek i dodaj tyle oleju, by pieróg nie przywierał. Jeśli przygotowujesz potrawę dla kapha, użyj patelni teflonowej, bez oleju. Usmaż kotleciki na małym ogniu, aż zbrązowieją po obu stronach. Podawaj gorące. Smacznego!

 

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl