- Kategorie:
- kolacje

Kotleciki świetnie nadają się na lunch. Jeśli podasz je z gotowanymi brokułami, szparagami lub sałatką z ogórków będą znakomitym pomysłem na wiosenny obiad lub kolację. Można posypać je startym żółtym serem.
Czas przygotowania: 1 godzina
umiarkowanie + wata, – pitta, – kapha
Składniki:
5 ziemniaków średniej wielkości
1 łyżka oleju słonecznikowego (migdałowego lub kokosowego)
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka nasion sezamu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 szklanki mrożonego zielonego groszku
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj ziemniaki ze skórką. Ugotuj je i ostudź. Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej na patelni średniej wielkości i dodaj gorczycę. Zmiksuj groszek w mikserze. Gdy gorczyca zacznie strzelać, dodaj zielony groszek i sól. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cała woda wyparuje. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Ostudź. Ziemniaki rozgnieć w osobnej misce i uformuj 10-12 kulek. Z kulek zrób kotleciki, następnie ułóż trochę zmiksowanego groszku na środku kotlecika. Ulep okrągły pieróg. Rozgrzej żelazny garnek i dodaj tyle oleju, by pieróg nie przywierał. Jeśli przygotowujesz potrawę dla kapha, użyj patelni teflonowej, bez oleju. Usmaż kotleciki na małym ogniu, aż zbrązowieją po obu stronach. Podawaj gorące. Smacznego!
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.