Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • warzywa
  • szparagi
  • ryż
  • afrodyzjak
Kremowy sos ze szparagów

W ajurwedzie szparagi są używane jako lekarstwo – uważa się je za łagodnie przeczyszczające, uspokajające serce i nerwy. Są składnikiem toników, afrodyzjaków i środków uśmierzających ból.

To jedno z nielicznych warzyw, które może być spożywane przez wszystkie dosze bez szczególnego przygotowania.

 

Czas przygotowania: 20 minut

− wata, umiarkowanie + pitta, + kapha

Składniki:

250 g świeżych szparagów

3 łyżki masła

2 łyżki mąki jęczmiennej

2,5 szklanki maślanki

1/2 łyżeczki soli morskiej

papryka do przyozdobienia

Przygotowanie:

Umyj szparagi i pokrój w jedno- lub dwucentymetrowe kawałki. Rozgrzej masło w ciężkim rondlu lub na patelni; smaż szparagi w maśle, aż zmiękną. Dodaj mąkę jęczmienną do masła, mieszając; szparagi na chwilę przesuń na bok. Dodaj maślankę, powoli wlewając ją do masła i mąki, mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Posól. Posyp sos papryką przed podaniem.

Uwagi: Podawaj do ryżu, tostów lub jajek. Mąka jęczmienna i maślanka są znanym od starożytności sposobem na złagodzenie kłopotów z trawieniem. Stosowane razem tworzą lekki i orzeźwiający sos o przyjemnym smaku.

Przyrządź szparagi, jeśli chcesz uspokoić swojego pobudzonego partnera (lub siebie) po długim dniu pracy. Szparagi są składnikiem toników, afrodyzjaków i środków uśmierzających ból.

 

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl