- Kategorie:
- dodatki

W ajurwedzie szparagi są używane jako lekarstwo – uważa się je za łagodnie przeczyszczające, uspokajające serce i nerwy. Są składnikiem toników, afrodyzjaków i środków uśmierzających ból.
To jedno z nielicznych warzyw, które może być spożywane przez wszystkie dosze bez szczególnego przygotowania.
Czas przygotowania: 20 minut
− wata, umiarkowanie + pitta, + kapha
Składniki:
250 g świeżych szparagów
3 łyżki masła
2 łyżki mąki jęczmiennej
2,5 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki soli morskiej
papryka do przyozdobienia
Przygotowanie:
Umyj szparagi i pokrój w jedno- lub dwucentymetrowe kawałki. Rozgrzej masło w ciężkim rondlu lub na patelni; smaż szparagi w maśle, aż zmiękną. Dodaj mąkę jęczmienną do masła, mieszając; szparagi na chwilę przesuń na bok. Dodaj maślankę, powoli wlewając ją do masła i mąki, mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Posól. Posyp sos papryką przed podaniem.
Uwagi: Podawaj do ryżu, tostów lub jajek. Mąka jęczmienna i maślanka są znanym od starożytności sposobem na złagodzenie kłopotów z trawieniem. Stosowane razem tworzą lekki i orzeźwiający sos o przyjemnym smaku.
Przyrządź szparagi, jeśli chcesz uspokoić swojego pobudzonego partnera (lub siebie) po długim dniu pracy. Szparagi są składnikiem toników, afrodyzjaków i środków uśmierzających ból.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.